Nej till extrapriser på klimatförstöring 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2015-07-17 | Publicerad 2015-07-16

Fredrick Federley: EU måste vara hårdare med utsläppsrätter

Centerpartiets vill vi se en kraftigare minskning av utsläppsrätter, skriver Fredrick Federey.

Vissa saker, såsom att mobilsurfa utomlands eller att köpa en tågbiljett önskar man ofta var billigare. Andra saker borde vara betydligt dyrare.

Miljöförstöring är en sådan.

Att EU-kommissionen i onsdags därför presenterade ett antal förslag som gör det dyrare att släppa ut koldioxid är positivt, men inte tillräckligt. Från 2021 vill kommissionen minska antalet utsläppsrätter, men minskningen föreslås ske i en allt för långsam takt och man vill fortfarande att en stor del av industrin även fortsatt ska få utsläppsrätter gratis.

Utsläppsrätter innebär att industrier köper sig rätten att släppa ut koldioxid och då bör man vara restriktiv när det gäller att ha rea och extrapriser. Det förslag som läggs känns därför som en vårvind i längtan efter sommaren – inte obehagligt, men man vill ha mer.

Från Centerpartiets sida vill vi se att den takt som man minskar antalet utsläppsrätter ökar med minst 30 procent och vi anser att en ytterligare översyn behöver göras för att minska antalet industrier som tilldelas utsläppsrätter gratis.

Framtidens tillväxt är den gröna tillväxten, där allt fler av de nya jobben kommer att växa fram i företag vars verksamhet kännetecknas av ett långsiktigt hållbarhetstänk. De industrier, ofta svenska, som ligger i framkant i klimatarbetet måste vara de som gynnas av de politiska förslagen och de som inte tar sitt klimatansvar är de som ska bära bördan. Med dagens förslag skulle detta inte ske.

EU-kommissionen behöver förstå att den gröna omställningen redan är i full gång och det nya systemet måste därför bli betydligt skarpare. För över hela världen sker nu investeringar i klimatet. OECD har visat i sin rapport Green growth indicators 2014 hur OECD-ländernas satsningar accelererar när det gäller att förverkliga gröna tillväxtprogram och när det gäller att använda olika ekonomiska incitament för att minska koldioxidutsläppen.

De offentliga investeringarna i forskning och utveckling när det gäller miljö och energieffektivitet ökar, likt de "gröna" patenten och stödet till förnyelsebar energi. För att denna utveckling ska fortsätta behöver EU fortsatt vara pådrivande i det systemskifte som krävs.

Onsdagens förslag är ett första steg på vägen, men för Centerpartiet i Europaparlamentet blir en av höstens viktigaste uppgifter att fortsätta att vara pådrivande i att stärka detta system ytterligare. Miljö och klimatproblemen är frågor som vi behöver lösa tillsammans med andra och det är därför beklagligt att EU-kommissionen inte är tillräckligt ambitiösa.

Om det fortsätter att vara billigt att förstöra miljön kommer vi snart ha en skuld till kommande generationer som är omöjlig att återbetala.

                Fredrick Federley

Europaparlamentariker (C)