Dags att avskaffa slit och slängsamhället

Miljöpartiet: Avgörande för planetens överlevnad

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-07-12

När ekonomin ska återstarta efter den akuta krisen måste vi ändra vårt levnadssätt. Cirkulär ekonomi måste bli den nya politiska plånboksfrågan och detta kan bli en ny paradgren för svensk industri, skriver debattörerna.

DEBATT. Coronakrisen har slagit hårt mot många människors hälsa, men också fått stora ekonomiska konsekvenser.

Nu måste vi kraftsamla för att återstarta ekonomin efter den akuta krisen, men den här gången går det inte att bara tuta och köra på i samma riktning.

När vi återstartar ekonomin måste vi samtidigt ta stora kliv mot att avskaffa köp och släng-samhället.

Den tillväxtekonomi vi haft i decennier som byggt på att olja fått flöda, måste nu ersättas med en ekonomisk utveckling där varje ekonom, varje företagare och var och en av oss är med i förändringen till en ny ekonomisk era.

Det gamla sättet att använda planetens naturresurser är orsak till mer än 90 procent av vattenbristen och förlusten av biologisk mångfald samt ungefär hälften av vår klimatpåverkan.

Det är inte klokt att värdefullt material som plast, textil och sällsynta metaller används en gång och sedan slängs. Nu ska vi ändra på det.

Prylar måste byggas för att hålla längre, material måste gå att återvinna och den som ska göra en produkt ska i första hand använda sig av återvunnet material.

Second hand-kläder och vintage är redan högsta mode för vissa, men när det blir norm att kläder vävs av returfiber blir också nyproducerat ett schysst alternativ.

Omställningen handlar inte bara om återvinning, återbruk eller nya material utan också om nya tjänster och affärsmodeller. Vi pratade nyligen med en ung företagare som startat ett företag med affärsidé att hyra ut lokaler till föreningar och företag.

Men företagaren har inga egna lokaler, utan affärsidén är att det finns fastighetsägare med lokaler som inte används alla dygnets timmar. Genom att hyra ut dem kan de resurser som finns användas bättre.

En cirkulär ekonomisk utveckling är den enda ekonomiska modellen som ger ett välstånd på sikt. Miljöpartiet har tidigare presenterat förslag med investeringar i återvinning och återbruk.

Vi vill satsa 500 miljoner kronor per år på svenska företag som vill skapa ett kretsloppssamhälle. Detta kan bli en ny paradgren för svensk industri, och bidra till jobb och ekonomisk utveckling i Sverige.

Tillsammans med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna har vi nu slagit fast riktningen för omställningen i den strategi för cirkulär ekonomi som regeringen beslutat om.

Vi ska fokusera på att ställa om till en hållbar produktion och design, hållbara sätt att konsumera och använda material, produkter och tjänster samt giftfria och cirkulära kretslopp. Vi ska också göra det enklare för företag och andra aktörer att bidra i omställningen.

I Sverige är vi redan världsledande på att källsortera och samla in avfall. Steget är inte långt till att vi också blir ledande nation för att skapa nya ekonomiskt smarta lösningar för att återvinna och återanvända resurser på bästa sätt.

Cirkulär ekonomi måste bli den nya politiska plånboksfrågan eftersom det är avgörande för planetens överlevnad.

Det här är ingen höger eller vänsterfråga. Vare sig människor betraktar sig som konservativa, liberala, socialister eller gröna så finns det all anledning att anamma den nya ekonomin. Den som inte gör det leder samhället in på en mycket kostsam väg.

Nu har regeringen pekat ut en positiv riktning. Nästa steg är innovation och teknikutveckling, ekonomiska styrmedel, skarp lagstiftning samt att driva på utveckling internationellt, både inom EU och globalt. Den ekonomiska världsordningen ändras inte över en natt, men den går att ändra.


Isabella Lövin, miljö- och klimatminister och språkrör (MP)
Amanda Palmstierna, riksdagsledamot och talesperson för cirkulär ekonomi (MP)
Maria Gardfjell, riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson (MP)
Karolina Skog, riksdagsledamot och ekonomisk-politisk person (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.