Så skyddas välfärd och näringsliv från gängen

Johan Pehrson: Fem nya förslag – att kontrollapparaten ökar får vi ta

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-01-02

Liberalerna presenterar i dag nya förslag för att stoppa gängens utsugning av företag och välfärd. Även vi borgerliga partier måste göra vår hemläxa och växla upp arbetet mot kriminella företag, skriver Johan Pehrson.

DEBATT. Det räcker inte att slå mot gängledare och nyrektyreringen. Vi måste också ha nya åtgärder mot den kriminella ekonomin.

Liberalerna presenterar i dag nya förslag för att stoppa gängens utsugning av företag och välfärd. 

 

Gängkriminaliteten fortsätter nästan dagligen att skörda nya offer. Barn och ungdomar lockas in i gängens klor. Statens våldsmonopol utmanas i brottsutsatta utanförskapsområden.

Samhället måste ta tillbaka kontrollen från gängen. Med Liberalerna i regeringen genomförs nu en rad insatser för att få ett akut stopp på våldet.

Regeringen driver igenom skärpta straff, fler brottsbekämpande verktyg och förebyggande insatser i skola och socialtjänst. 

 

Mer måste dock göras. För att knäcka gängen måste samhället också agera mot gängens ekonomi.

Allt fler företag och delar av välfärden har infiltrerats av kriminella nätverk för att mjölka det offentliga på pengar eller dölja brottslig verksamhet genom avancerade företagsupplägg.

Ekobrottsmyndigheten har varnat för att kriminella nätverk driver vårdcentraler i Sverige.

 

I en enkät gjord av Stockholms Handelskammare uppger över 60 procent av de tillfrågade företagen att de upplever att brotten mot näringslivet har ökat de senaste fem åren. Det är dags att lyssna till företagens oro. Svenska företagare och svensk välfärd förtjänar bättre än så. 

Därför lanserar vi i dag fem nya förslag för att skydda välfärden och seriösa företag från gängen. 

 

1. Stoppa anonyma ombud hos Bolagsverket 

Kriminella medhjälpare agerar ofta genom alias som ombud hos Bolagsverket för att hjälpa andra kriminella. En tvingande bestämmelse om att ombud måste legitimera sig bör därför införas för att bland annat underlätta brottsutredningar. 

 

2. Skärpta sanktionsavgifter mot fuskare

Bolag som utnyttjar utsatta människor som inte har rätt att arbeta i Sverige måste mötas av tydligare konsekvenser. Sanktionsavgifterna bör därför höjas. Betalas inte avgifterna av företaget ska de personer i styrelsen som vid tidpunkten då illegal arbetskraft utnyttjades bli personligt betalningsansvariga. 

 

3. Fler kriminella ska få näringsförbud

Lagen om näringsförbud behöver göras mer effektiv och ändamålsenligt. Även om man i dag döms till näringsförbud finns det för många sätt att komma runt det, dessa hål behöver täppas till. Det kan till exempel handla om att kombinera näringsförbud med rådgivningsförbud i flera fall, eller förbud mot att agera ombud eller delgivningsbar person för ett företag om man har näringsförbud.

Den maximala tiden för näringsförbud måste höjas och fler aktörer inom välfärden som begått allvarliga fel eller fusk bör omfattas av näringsförbud.

 

4. Förbjud ”hawalabanker”

Finansiella transaktioner från diasporagrupper i västvärlden till länder utan traditionella banksystem har länge utgjort ett viktigt utvecklingsstöd.

Med åren har dock systemet kommit att infiltreras av kriminella nätverk och extremistiska grupper för att runda pengatvätts- och terrorfinansieringsregler, vilket Säkerhetspolisen länge varnat för. I Italien och flera delstater i USA är systemet därför förbjudet. Det borde också göras i Sverige.  

 

5. Inbetalda egenavgifter ska vara offentlig uppgift. 

En av de största utmaningar som hederliga företagare ställs inför är att granska eventuella kunder och leverantörer. Genom att faktiskt inbetalda egenavgifter blir offentlig uppgift, i kombination med hur många personer det rapporteras för, kan externa aktörer avgöra hur troligt det är att företag sköter sig och sålla ut bolag som missköter sig.

 

Vänstersidan i svensk politik har länge inte vågat ta i med hårdhandskarna mot de som utnyttjar våra välfärdssystem. Samtidigt måste även vi borgerliga partier göra vår hemläxa och växla upp arbetet mot kriminella företag – även med risk för en ökad kontrollapparat. 

Varje krona till gängen är nämligen en stöld från folket. 


Johan Pehrson, partiledare för Liberalerna

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.