Politiken står över religionen i Sverige

Replik från Ulf Lönnberg om att göra den muslimska högtiden eid till röd dag

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-05-03

Kristna helgdagar har en legitimitet som andra religioners helgdagar inte kan göra anspråk på. Replik från religionsdebattören Ulf Lönnberg.

REPLIK. Mohamed Nuur, ordförande för Vänsterpartiet Rinkeby, Tensta, Spånga vill lagstifta om att eid ska vara röd dag, arbetsfri helgdag, i Sverige.

Han hävdar att handeln får tillskott på cirka 1,5 miljarder kronor när svenska muslimer bryter sin fasta. Hur mycket större tillskott eid som helgdag skulle generera säger han inte.

Helgdagar påverkar produktiviteten negativt. Sverige har i dag elva lediga dagar förutom midsommarafton, julafton och nyårsafton som inte är röda dagar i hela världen men ändå hävdvunna ledighetsdagar.

Med den beräkningen hamnar Sverige på delad fjärdeplats i Europa och delad åttondeplats i världen. Den rankingen ska vi behålla.

Flera före Mohamed Nuur har föreslagit att eid ska bli svensk helgdag. Det är bara ett tecken på att vårt religiösa landskap står inför en radikal omdaning.

De kristna helgdagarna markerar samhällets värdemässiga tillhörighet i den västerländskt kristna traditionen som tjänat och tjänar oss väl längs vägen som sekulär, demokratisk rättsstat.

De kristna helgdagarna påminner om sambandet mellan det kristna arvet och dagens demokratiska tänkande, ett samband som man behöver vara rätt så blind för att inte se. Kristna helgdagar har en legitimitet som andra religioners helgdagar inte kan göra anspråk på.

Sverige ska vidareutveckla religionsfrihetens tydliga rättigheter och preciserade begränsningar i vår nationella lagstiftning inom ramen för FN:s konventioner om de mänskliga rättigheterna.

Men i dag opererar religiöst extremistiska aktörer som utifrån religiösa urkunder väver samman religiösa och politiska visioner i en och samma samhällsmodell. 

I det gränssnittet ska vi upprätthålla rågången mellan religion och politik. I Sverige står politiken över religionen – och så ska det förbli.


Ulf Lönnberg, driver bloggen www.svenskreligionspolitiskdebatt.com, tidigare riksdagsledamot (KD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln