Varför osynliggör ni oss undersköterskor?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2016-01-09 | Publicerad 2016-01-06

Debattörerna: Vår yrkesgrupp behövs om vården ska fungera

Undersköterskor finns i dag överallt där vård ges. Vi är färre nu men fortfarande flera tusen som ni på olika sätt förminskar och osynliggör, skriver debattörerna.

DEBATT. Hallå sjukvårdsminister Gabriel Wikström och andra beslutsfattare. Ni har låst oss ute och vi vill bli insläppta!

Känner ni till att det finns en yrkesprofession med titeln undersköterska? Eftersom vi är kända för att vara godhjärtade och generösa vill vi informera om att vi finns nära de sjuka och äldre människorna 24 timmar om dygnet, årets alla dagar.

Det är vi som försöker ge alla en meningsfull dag trots smärta, ångest och oro. Vi har, oavsett vad andra säger, mycket medicinskt avancerade arbetsuppgifter.

Det handlar om vården och om vår yrkesprofession och vi misstänker att ni tänker göra en repris på 1990-talet. Då bestämde ni, över våra huvuden, att antalet undersköterskor skulle minskas och ersättas av en annan profession, vår utbildning skulle bli mindre omfattande. Det var årtiondet då ädel- och psykiatrireformen togs i bruk. Ingen av reformerna blev speciellt lyckade.

Undersköterskor finns i dag överallt där vård ges. Vi är färre nu men fortfarande flera tusen som ni på olika sätt förminskar och osynliggör.

Det finns de som tycker att det räcker om undersköterskan servar och diskar kaffekoppen efter doktorn. Det gör vi redan – vi städar efter alla. Samtidigt som vi gör alla andra medicinska och vårdande uppgifter för de vårdbehövande. Vi gör det på färre timmar och med en minskad personalgrupp.

Nog borde viljan hos er som bestämmer vara att sjukvården ska ha så hög status att vi alla kan känna en stolthet och trygghet – oavsett om vi är sjuka, äldre eller personal. För oss är det med sorg vi ser hur vården tappat sin sociala ställning och rang.

Att höja statusen för en yrkesgrupp, som i dag, är att trampa ner en annan och nu är det vi undersköterskor som osynliggörs och förminskas. Att tro att en statushöjning av en enskild profession skulle rädda vården är befängt, i stället skapas en hierarki som inte sammanför utan splittrar. Vården bör byggas på tvärprofessionella team där alla runt den vårdbehövande ha en självklar plats.

Finns det en kompetent undersköterska om fem år eller är tanken att rationalisera bort oss denna gång? Vi kräver tillträde och inbjudan till diskussion om hur vår kompetenshöjning ska se ut. Om vi ska tas bort från vården kräver vi omskolning till annat yrke som vi själva får välja.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström, politiker i stort och beslutsfattare: För den vårdbehövandes bästa behöver vi varandras expertis. Vården behöver prioriteras för just där speglas hur samhället mår. En väl fungerande vård visar på människans värde och politikernas syften.

Vi undersköterskor kräver:

Att sjukvårdsminister Gabriel Wikström, politiker och beslutsfattare bjuder in oss inom yrkesprofessionen undersköterskor till diskussion kring vår framtid i vården.

Ett titelnamn som inte signalerar underordnad utan visar på kunskap och kompetens.

Att regeringen skyndsamt inrättar en nationell plan för hur den enhetliga kompetenshöjande utbildningen ska se ut. För att främja jämställdheten bör det bli ett långsiktigt program med stora resurser.

Arbetet med att motverka bortfallet av utbildad vårdpersonal bör intensifieras. Åtgärder är exempelvis sex timmars arbetsdag, möjlighet till inflytande och karriärvägar. Sjuka, äldre och personal ska inte mötas av stängda vårdinrättningar.

Tydlig fokus på höjd status för vården som helhet och på det tvärprofessionella teamet.

Undersköterskan ska ha en egen yrkesexamen, skyddad titel, namnbyte och egen behörighet (legitimation).

Marianne Stathin 

Jan Höök

Följ ämnen i artikeln