Borgström: Frågan har symbolvärde

”Ligger nära till hands att tro att en kvinna fått stöd”

Benny Holmströms öde har väckt reaktioner bland aftonbladet.se:s läsare.

Han får också stöd av Claes Borgström, tidigare Jämo och i dag Socialdemokraternas talesperson i jämställdhetsfrågor.

Claes Borgström

Claes Borgström (S) tycker spontant att Benny Holmström borde ha fått stöd.

– De kunde ha sagt ja, tycker jag, men det är möjligt att kommunen inte vågar ta ett beslut som får sådan räckvidd, säger han.

Stort symbolvärde

Hur många föräldrar ett sådant beslut skulle kunna gälla är förstås svårt att säga.

– De är kanske inte så många, men jag tycker ändå att frågan har stort symbolvärde. Vi vill att män ska vara hemma och då borde vi börja stödja det i alla sammanhang, säger Claes Borgström.

Han hänvisar till socialtjänstlagen som uppmanar samhället att stötta personer med funktionshinder att leva ett någorlunda normalt liv.

– I lagen har man tänkt på detta. Där finns en bestämmelse som säger att om en förälder är förhindrad att ta hand om ett barn kan den andra föräldern ta ut hela föräldrapenningen. Men det blir ju en reservutgång. Om en förälder verkligen vill vara hemma finns all anledning att stödja det, säger han.

Tror du att beslutet blivit detsamma om Benny Holmström varit en kvinna?

– Det är en ganska intressant fråga. Hade man då sagt att här finns en pappa som kan ta hand om barnet under hela föräldraledigheten? Omvänt ligger nära till hands att tro att en kvinna hade fått stöd. Då skulle det vara fråga både om könsdiskriminering och diskriminering till följd av funktionshinder, säger Claes Borgström.

Enligt Borgström gör Benny Holmström och Bernadeta Losy rätt i att klaga.

– Det tycker uppenbarligen kommunen också. ”Han fick stöd att vara hemma”, det skulle väl bli en bra rubrik? säger han.

Inte bara kvinnofråga

Många läsare vill också se beslutet överklagat.

”Det är skönt att det äntligen kommit upp en fråga som visar att jämställdhet är viktigt för ALLA och inte bara en kvinnofråga”, skriver signaturen BellaM.

”Med en funktionsnedsättning har en person rätten att ansöka om hjälp för sin dagliga livsföring så att det stärker hans eller hennes möjligheter att leva ett självständigt liv. Det kan vara ekonomiskt bistånd eller i form av LSS-stöd (personlig assistent). (...) Det ska INTE spela någon roll om man är rullstolsburen eller på annat vis funktionshindrad att skaffa barn. Rätten till extra händer, fötter och ben finns fortfarande med stöd av lagen.”, skriver signaturen Qummin.

Följ ämnen i artikeln