Är Förbuds-Sverige här igen, Wikström?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2016-07-13 | Publicerad 2016-03-30

Debattören: Vi bor i ett av Europas minst fria länder att äta, röka och dricka i – och värre kan det bli

DEBATT. Sverige är ett av Europas minst fria länder att äta, röka och dricka i. Detta visar ett nyligen framtaget Nanny State Index 2016 som tagits fram av tankesmedjorna Institute of Economic Affairs och EPICENTER.

Sammantaget är bara Finland mindre fritt av 28 jämförda EU-länder. Särskilt alkohol är kringgärdat av betydande ofrihet, bland annat Europas högsta spritskatter.

Denna bild av ett restriktivt land som inte riktigt behandlar sina medborgare som vuxna känner förmodligen de flesta svenskar igen sig i.

Men det är en sanning med viss modifikation. Faktum är att vi får gå tillbaka ända till 1982 för att hitta ”det sista/senaste restriktiva alkoholpolitiska beslut av betydelse som fattats i Sveriges riksdag.”, enligt historikern Lennart Johansson. Då stängdes Systembolaget på lördagarna. De öppnades igen 2001, utan att våld eller misshandel ökade som befarat.

Faktum är att Sverige sedan dess avskaffat fem av sex försäljningsmonopol, ökat alkoholutbud och serveringstillstånd, tillåtit reklam och egenimport och kan ta med oss tiotals liter alkohol från våra utlandsresor inom EU. Allt utan de negativa konsekvenser på hälsa, dödlighet och våld som befarades, och utan att den större friheten lett till att vi nödvändigtvis dricker mer.

Vad gäller tobak har Sverige färre dagligrökare än något annat land i Europa. Men det beror inte på att vi har fler förbud och restriktioner. Tvärtom visar Nanny State Index 2016 att många andra länder gått betydligt längre i sin förbudsiver. Framför allt är Sverige ensamt i Europa om att tillåta snus, som många använder för att minska sitt rökande eller sluta helt. Inte riskfritt, men betydligt hälsosammare än dagligrökning.

Trots att han hittills inte lagt några sådana förslag talar mycket för att Gabriel Wikström, om han och regeringen sitter kvar, blir den första ministern sedan 1982 att lägga fram ett restriktivt beslut av betydelse på alkoholområdet.

De två restriktioner som främst är aktuella toppar som av en händelse Systembolagets respektive IOGT-NTO:s önskelistor, och skulle rulla tillbaka några av de mindre men dock betydelsefulla liberaliseringarna på senare år: nätimporten och reklamen.

Svenskar skulle inte längre få importera kvalitetsviner via vinklubbar, utan hänvisas till Systembolagets begränsade och lådvinsdominerade utbud. Kännedom om nya produkter skulle också bli sämre när reklammöjligheterna inskränks, en åtgärd som också skulle drabba det fria medieutbudet genom intäktsbortfall.

På tobaksområdet är det ännu värre. Butiker ska vara tvungna att gömma både cigaretter och snus, och inte ens snusets smak får framgå av förpackningen. Rökning förbjuds på vissa platser utomhus. Även av e-cigaretter som bara avger vattenånga, detta eftersom rökbeteende ska ”avnormaliseras”.

Sammantaget hotar femton nya förbud bara på alkohol- och tobaksområdet. Gabriel Wikström gör onekligen skäl för epitetet förbudsministern. Sverige ska bli ännu tråkigare att äta, röka och dricka i.

En synnerligen onödig omsorg. Enligt Nanny State Index 2016 rankas Tjeckien och Tyskland som de friaste att äta, röka och dricka i – följt av Luxemburg och Nederländerna. Inte framstår dessa länder som särskilt avskräckande?

Mattias Svensson

Liberal debattör

Security Check
Required

Följ ämnen i artikeln