”Sexuella revolutionen” har dödat kvinnors lust att ligga

P-pillret fyller femtio år den här veckan. Vad hade väl kvinnorna varit det förutan?

Olyckliga tolvbarnsmammor, frestas man att svara. P-pillret har på sätt och vis verkligen inneburit en sexuell revolution. Ett litet litet piller varje dag och kvinnorna kan ägna sig åt helt hämningslöst liggande, utan risk att bli med barn.

Men till vilket pris? Det är en fråga jag tycker att vi gott kan ställa oss nu när p-pillret och vi firar guldbröllop. Hur mycket har vaginalsexrevolutionen kostat?

Rätt mycket, skulle jag vilja säga.

Själv erbjöds jag p-piller vid min första kontakt med Ungdomsmottagningen. Jag sade nej. Fick med mig en broschyr hem, den utgav sig för att vara information men kom från ett läkemedelsföretag. Vid nästa besök gick jag därifrån med ett recept på p-piller.

Jag hade just börjat gymnasiet, och ojojoj, vad jag mådde illa. Varje morgon gick min energi åt till att inte kräkas, och det var inte alltid jag lyckades med den goda förutsättningen. Jag ringde Ungdomsmottagningen men fick order om att fortsätta i tre månader till. Kanske skulle min kropp vänja sig. Det gjorde den emellertid inte.

Efter att under ett kvartal ha matat min kropp med en hormonkombination som den innerligt hatade så fick jag äntligen recept på en ny sort som funkade om inte bra, så åtminstone bättre. Det skulle dröja många år innan jag fick veta att det kunde vara p-pillret som låg bakom mina många urinvägsinfektioner. Jag gjorde själv aldrig kopplingen.

P-piller skrivs ut till alla möjliga, i förebyggande syfte mot lite allt möjligt: mensvärk, oregelbundna blödningar, pms, befruktning vid samlag. Listan över biverkningar är emellertid lång, väldigt lång.

Enligt en Sifo-undersökning som genomfördes på uppdrag av Aftonbladet för fyra år sedan så uppger nästan hälften av kvinnorna i åldern 15-29 år att de har tappat sexlusten efter att de har börjat äta p-piller. Nästan hälften! Bland kvinnorna från 30 år och uppåt rapporterade en tredjedel samma sak.

Förutom att förlora sexlusten är det vanligt att man blir nedstämd, drabbas av vidrigt humör, går upp i vikt, får sköra slemhinnor – det vill säga ökad risk för svamp, urinvägsinfektion och vestibulit. Det är så ironiskt.

I mina svartaste stunder undrar jag om den feministiska frigörelsen egentligen bara inneburit att vi befittade blivit våra egna bödlar, förtryckare och övervakare. För vad är väl inte p-piller om kontroll över den kvinnliga kroppen, kontroll så klumpig att den – med barnmorskornas och gynekologernas goda minne – ofta slår över i rent våld? Och vi förväntas foga oss.

Men, på riktigt: Det är inte någon riktig sexuell revolution så länge kvinnor försakar sig själva, sina kroppar och sin lust till både liv och ligg bara för att män skall kunna få utlösning inuti dem.

Följ ämnen i artikeln