Ge papperslösas barn rätt att gå i förskolan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2015-06-07 | Publicerad 2015-05-29

Röda korset och Sthlm stadsmission: Låt inte barn växa upp i ett skuggsamhälle

OBS! Barnen på bilden förekommer inte i texten.

Papperslösa barn är en av samhällets mest utsatta grupper. De har inte själva valt sin livssituation och är helt beroende av sina föräldrar och andra vuxna. FN:s barnkonvention har undertecknats av 195 länder och innehåller en rad bestämmelser om mänskliga rättigheter för barn. Några av de mest grundläggande principerna är alla barns samma rättigheter och lika värde och alla barns rätt till liv och utveckling. Det kan låta som självklarheter – men hur efterlevs egentligen dessa rättigheter i Sverige?

Vi på Svenska Röda Korset och Stockholms Stadsmission möter varje dag papperslösa barn som far oerhört illa i den situation de befinner sig i. Vi menar att det har skapats ett skuggsamhälle, vid sidan av välfärdsstaten, där många människor lever i extrem utsatthet.

Barnkonventionen talar sitt tydliga språk i detta sammanhang; alla barn har samma rättigheter oavsett om det har uppehållstillstånd eller inte.

I en nyligen publicerad rapport från Svenska Röda Korset och Stockholms Stadsmission har en rad människor valt att berätta om sina liv och erfarenheter som papperslösa. En av dessa är Emine som kom till Sverige år 2011 och som sedan år 2014 lever som papperslös tillsammans med sin femåriga dotter. Emine vill, precis som vilken svensk mamma som helst, att hennes dotter ska få leka med kompisar och utvecklas på samma sätt som andra barn i hennes ålder. Den oro hon uttrycker över att dottern ska behöva tillbringa all sin tid hemma med en mor som inte mår bra och som är konstant orolig över sin tillvaro kan nog varje förälder relatera till.

För papperslösa barn blir förskolan oftast den enda fasta och trygga punkten i tillvaron. Det är en plats där de tillåts vara barn, oavsett legal status, med tillgång till det svenska språket, umgänge med andra barn och en pedagogik som gör att de utvecklas motoriskt och som individer. Vi ser att förskolan fyller mycket viktiga funktioner för de här barnen – den förebygger fysisk och psykisk ohälsa och bryter ofta den isolering många barn befinner sig i. Papperslösa barn som inte går på förskola får inte möjlighet att träna och utvecklas i lek tillsammans med andra barn och inte heller möjligheten att möta trygga vuxna utanför hemmet. Att inte ha en förskoleplats innebär även att barnet ofta har bristfälliga kunskaper i det svenska språket när det är dags att börja skolan.

Den nya lagstiftningen från 2013 ger papperslösa barn laglig rätt att gå i skolan – men den inkluderar inte rätten till en förskoleplats. Det är en situation som bör förändras. Att en del av de här barnen ändå får plats på förskolor av enskilda verksamheter eller kommuner visar på ett godtycke kring de papperslösa barnens tillvaro.

Svenska Röda Korset och Stockholms Stadsmission anser att papperslösa barn ska ges rätt till en förskoleplats, på samma villkor som andra barn bosatta i kommunen. Riksdagen bör därför garantera barn den rätten genom lagstiftning! Då tar Sverige ännu ett viktigt steg mot att ge papperslösa barn humana och värdiga livsvillkor i enlighet med våra förpliktelser under Barnkonventionen.

Marika Markovits,

direktor Stockholms Stadsmission

Ulrika Årehed Kågström,

generalsekreterare Svenska Röda Korset

Följ ämnen i artikeln