Solskydds-tillverkarna sponsrar larmrapporter

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-24

Solariebranschen: Vi behöver sola för att må bra

Det är inte farligt att sola solarium om man följer anvisningarna, skriver debattörerna. Tvärtom behöver vi mer sol.

I veckan fick vi veta att antalet fall av malignt melanom har ökat med 50 procent de senaste 10 åren.

Undersökningen kommer från Uppsala-Örebros sjukvårdsregion och resultaten kommer att redovisas närmare på den medicinska riksstämman som börjar idag på Stockholmsmässan.

Ökningen beror sannolikt på befolkningens förändrade solvanor men det är inte hur länge man är i solen som är avgörande utan det är huruvida man bränner sig eller inte. Därför är det personer som inte vistas naturligt i solen och som bränner sig på semestern som oftast får hudcancer.

Under lång tid har vi fått höra att det inte är nyttigt att sola. Man ska inte vistas för länge i solen, solskyddsfaktor är ett måste och solariesolning är rent ut sagt farligt. Men nu visar alltfler forskningsrapporter på motsatsen. Solning gör dig snarare gott och kan faktiskt motverka flera cancerformer så länge du solar med måtta och inte bränner dig. Det beror på den livsviktiga vitaminen D. Den som följer föreskrifter för solning i solarier eller rekommendationer för vistelse i vanlig sol bränner sig heller inte.

Omkring 75 procent av det D-vitamin vi får i oss produceras då vår hud utsätts för solstrålar och utan sol får vi för lite D-vitamin. Därför är vi på de nordiska breddgraderna extra utsatta, speciellt under vinterhalvåret. Det är ingen tillfällighet att benskörhet, Osteoporos, är ett stort problem i Skandinavien eftersom benskörhet och brist på D-vitamin hänger ihop.

Nyligen fick vi också veta att många somaliska barn dom bor i Sverige utvecklar autism på grund av D-vitaminbrist till följd av för lite solljus. Solning i rätt mängd kan alltså ha väldigt positiva effekter på människors hälsa. Och det här gäller vanlig solning såväl som solariesolning. Mätningar från Statens Provningsanstalt visar nämligen att den Svenska solariebranschens rör har de våglängder som behövs för att producera D-vitamin. Solning i solararier kan dessutom vara bra mot hudåkommor såsom exempelvis psoriasis, atopiskt eksem och acne. D-vitamin har även visat sig ha positiva lindrande effekter mot vissa psykiska sjukdomar.

Men trots att de nya forskningsrapporterna som presenteras krossar de flesta fördomar vi har om solning så envisas gamla rykten med att hänga kvar. Häromdagen valde gymkedjan SATS att ta bort sina solarier baserat på just sådana misstolkade fakta.

Det är främst ett resultat från International Agency of Research on Cancer, som sponsras av solkrämstillverkare som Estee Lauder och Loreal. IARC har genom effektivt lobbyarbete lyckats föra upp solarier på WHO:s lista över cancerframkallande ämnen. Sedan tidigare fanns redan den riktiga solen på den listan. Övriga ämnen på samma lista är till exempel rött vin, sill och asbest. Att IARC väljer att jämföra solariesolning med just asbest och inte med sill kanske inte är så konstigt eftersom deras finansiärer lever på användningen av solskyddsfaktor.

Även om antalet fall av hudcancer ökar kan vi vara positiva till att cirka 85 procent av alla patienter med malignt melanom i huden botas. Men självklart räcker inte det. Vi måste gemensamt få ner antalet personer som drabbas över huvud taget. Vi på Svensk Solarieförening tror att vi når dit genom information till människor som bygger på riktigt forskning och inte genom att skrämma människor genom populistiska lobbyistrapporter utan vetenskaplig förankring.

Tittar vi istället på trovärdig forskning kan vi få veta att dödligheten i cancer generellt skulle minska med 30 procent om kroppen fick tillräckligt med D-vitamin. Och samtidigt som hudcancer blir vanligare bland svenskarna finns det flera andra cancerformer som blir mer sällsynta, exempel på sådan är njurcancer men även Sveriges vanligaste cancer, prostatacancer drabbar färre.

Därför ska vi inte skrämma bort människor från solen, men däremot ska vi ge råd och tips på hur man solar rätt.

Vi råder till exempel alla under 18 år till att vara extra försiktiga i solen eftersom deras hud är mer känslig än äldres. Dessutom råder vi alla att bara sola i för svenska förhållanden godkända solarier. Dessa är mycket svagare än solarier i utlandet vilket minskar risken för att bränna sig. Tilläggas bör också att alla larmrapporter som görs om solariesolning bygger på de starka solarier som finns utomlands och inte de som vi har här i Sverige. För att mäta effekterna av svenskars solariesolning krävs alltså en svensk undersökning.

Vi är oroade över att alltför många spenderar för mycket tid på att skrämma iväg svenskarna från solen. Genom en skrämseldebatt riskerar vi att skjuta över målet. Vi är alla överens om att för mycket sol är skadligt men att vi samtidigt behöver vistas i solen för att må bra och motverka vissa sjukdomar.

Ingvar Andersson
Roland Laurent
Jean Nörgaard
Stefan Fullmestad

Följ ämnen i artikeln