Myndigheten fortsätter skrämselpropagandan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-12-08

Solariebranschen: Strålsäkerhetsmyndigheten använder falska ”fakta”

Solning ökar risken för hudcancer. Men om du solar med måtta och anpassar din tid i solen efter din hudtyp är det ingen fara. Det är nämligen inte hur mycket man solar som är avgörande för om du får hudcancer eller inte. Det är om du bränner dig i solen.

Dessvärre har Strålsäkerhetsmyndigheten missuppfattat detta. De driver en kampanj mot solariesol såväl som mot vanlig sol. Och de bygger sin kampanj på en oseriös rapport, sponsrad av solkrämstillverkare. Strålsäkerhetsmyndigheten utför ett viktigt och seriöst arbete som går ut på att skydda oss mot strålning. Det handlar om radioaktiv strålning, om strålning från mobiltelefoner och om solens strålar. Det är ett uppdrag som Strålsäkerhetsmyndigheten sköter på ett bra sätt. Förutom när det gäller deras överdrivna rädsla för solen.

Strålsäkerhetsmyndigheten bygger sina åsikter på en rapport från organisationen IARC som en stor del av forskareliten inom cancer och D-vitamin klassat som vilseledande och lögnaktig. Det är ansvarslöst. Och det är oseriöst av Strålsäkerhetsmyndigheten att avfärda vikten av sol och D-vitamin utan underbyggda fakta.

Det finns ett otal forskningsrapporter som visar att D-vitamin kan minska risken för flera cancerformer, till exempel bröstcancer, prostatacancer och bukspottskörtelcancer. Män som får lite sol löper till exempel dubbelt så stor risk att utveckla prostatacancer som män som regelbundet exponerades för mycket sol. Den som googlar d-vitamin och cancer upptäcker sambandet ganska snabbt.

Karin Westermark som arbetar på Strålsäkerhetsmyndigheten, och som många gånger varnat för solens strålar, menar att solarier inte kan producera D-vitamin och att några minuter utomhus per dag räcker för att få en tillräcklig dos D-vitamin. Men staten talar med kluven tunga. Statens Provningsanstalt har nämligen kommit fram till att den Svenska solariebranschens rör har de våglängder som behövs för att producera D-vitamin. Dessutom visar nya rapporter att vi behöver mer D-vitamin och till skillnad mot vad Westermark påstår, att de grupper av befolkningen som bor längst norr ut, lider störst brist på D-vitamin.

Nyligen tog Strålsäkerhetsmyndigheten fram råd och tips till hur man bygger skolgårdar så att barnen ska få så lite sol som möjligt. Det är överdrivet. De flesta kan räkna ut att vi mår bra av att vistas ute i solen och att vi gärna ska vara ute mer än några minuter per dag. Det vi behöver är lagom med sol. Inte för lite som Strålsäkerhetsmyndigheten säger och inte för mycket som säkert många av våra kollegor var förespråkare för på åttiotalet.

Malignt melanom är en allvarlig sjukdom. Bränner man sig i solen så ökar risken att utveckla hudcancer. Därför ska man vara försiktig, både i vanlig sol och i ett solarium. Men att vistas i solen är hälsosamt. Till exempel kommer skidskytten Björn Ferry att sola solarium i vinter för att hålla sig fri från förkylningar och många solar solarium för att lindra sjukdomar och hudbesvär som till exempel psoriasis och acne.

Strålsäkerhetsmyndigheten gör många bra saker men när det gäller solning så agerar de tyvärr fel. Det är både allvarligt och skrämmande att en svensk myndighet förlitar sig på fakta från IARC. De borde inte gå solkrämstillverkarna tillmötes genom att hänvisa till en rapport som är totalsågad och som även de holländska hälsomyndigheterna nu har förkastat. Detta är en folkhälsofråga som det blir mer och mer uppenbart att Strålsäkerhetsmyndigheten inte kan hantera.

Solar man i ett solarium som har godkända och lagliga rör samt följer rekommendationerna för sin hudtyp så bränner man sig inte. Därför är det fler som bränner sig i den vanliga solen än i ett solarium. Exempelvis två veckor i Thailand kan jämföras med 250 solariesolningar i Sverige. Och enligt Cancerfonden är hudcancer vanligare bland ljusa människor ju närmare ekvatorn de bor. Ansvarig myndighet borde titta närmare på hur svenskarna kan undvika att bränna sig när de åker på semester. Dessvärre har Strålsäkerhetsmyndigheten istället bestämt sig för att skrämma bort människor från en kvart i ett solarium med falska fakta.

Ingvar Andersson
Roland Laurent
Jean Nörgaard
Stefan Fullmestad

Följ ämnen i artikeln