Debatt

”Skam hur personal och äldre utnyttjas”

Läs chatten i efterhand om krisen i äldrevården

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Undersköterskorna Jenny Klingstam och Mari Viberg lämnar över namninsamlingen från undersköterskeupproret till socialminister Lena Hallengren.
Undersköterskorna Jenny Klingstam och Mari Viberg lämnar över namninsamlingen från undersköterskeupproret till socialminister Lena Hallengren.

Undersköterskorna har fått nog. I morse överlämnades en protestlista till socialminister Lena Hallengren med 14 000 namnunderskrifter. De vill ha bättre villkor och mer personal i äldreomsorgen.

Vågar du bli gammal i dagens Sverige? Hur ska man lösa bristen på undersköterskor och krisen i äldrevården? Diskutera frågan i Aftonbladets chatt om undersköterskeupproret!

Skriv inlägg
 • Susanna Vidlund

  Hej och tack till alla som chattade. Nu är chatten stängd för den här gången och vi önskar er en bra dag!

 • Ja Mina!Är långt ifrån endast äldrevården som är raserad. Hela vårdapparaten är en cirkus.Dom tar liv. Vårdgarantin som det så fint heter är ett spel för gallerierna.3 månader kan bli till 3 år med endast små åtgärder i anteckningarna . Men det hör till en annan diskussion det.

  Hanna
 • Det är ingen ide att utbilda sig till undersköterska när man plockar folk från gatan som efter några dagars instruktion har samma befogenheter som oss som Jobbat i många år. Detta höjer inte statusen på undersköterskeyrket. Något måste göras för att höja statusen på yrket. Det är inte bara lönen utan arbetsmiljön som är viktig. Tar man Trollhättans kommun vill de sänka Arbetstiden för nattarbetare från 10 timmar till 9 timmarm, vilket gör att vi får flera arbetstillfällen med mindre tid till återhämtning mellan passen. Så här ser det ut i många kommuner. Tänk till, politiker.

  Mia
 • Varenda undersköterska i hela landet borde strejka. Olagligt, jag vet, men det blir nog svårt att ge ca 130 000 personer sparken. Det drabbar vårdtagarna säjer de styrande men när har regeringen någonsin brytt sig om dom annars. Det är dags att visa att Florence NightIngale är död sen över 100 år. Makthavarna har förlitat sig nog länge på vårdpersonalens hjärta och goda vilja men det får vara slut med det nu. Det är inte meningen att vi ska slita ut oss intill döden för att vårda andra. Vi är också människor.

  Marie
 • Hej jobbar själv inom äldreomsorgen, har jobbar 20 år. Kan bara säga att vi går underbemannade, vi får mer som ligger på utöver omvårdnadsbiten. Beställningar genomförandeplan. Läkemedelsutbildningar på data etc det är tid som tas från boende. Vi ska arbeta med riktlinjer som kommer från högre instanser, att vi ska jobba efter boendes rättigheter. ( självklarhet ) men hur ska vi ens kunna uppfylla alla krav på våra axlar? När vi går kort? Finns ju inte ens personal vid palliativ vård ( vak)

  Lisen
Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Krisen i vården

ÄMNEN I ARTIKELN

Krisen i vården

Vård & omsorg

Vårdpolitik

Äldrevård

Pensionärer

Sjukvård