Skolan måste stoppa sexism på studentflak

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2015-05-15 | Publicerad 2015-05-13

Debattörerna: Problemet är att de vuxna på plats inte reagerar

Så här såg det ut förra året när en avgångsklass på byggprogrammet firade studenten. Det får inte ske igen, menar dagens debattörer. Skolorna måste ta ett större ansvar.

Snart är det dags för hundratals elever att fira att de tar examen från Bygg- och anläggningsprogrammet. Vi är många som applåderar deras framgångar – de behövs i branschen. Alla är välkomna till byggbranschen och ska också känna att de är det.

Det är viktigt att de som ska arbeta i vår bransch redan i skolan får klart för sig att attityder kring säkerhet och arbetsmiljö kan vara avgörande för att få anställning. Därför är det väldigt allvarligt när sexistiska banderoller dyker upp på elevernas studentflak. Skolorna måste ta ett större ansvar för att se till att det inte händer.

Förra året uppmärksammades ett flertal sexistiska och rasistiska budskap på studentflaken, både från våra utbildningar och från andras. Låt oss slippa liknande kränkningar i år. Det är rektorers och lärares skyldighet enligt diskrimineringslagen att motverka sexuella trakasserier under utbildningen. Ett sätt att göra det är att diskutera med eleverna redan innan studenten att sexistiska budskap inte är okej. Vi uppmanar alla skolledningar att ta tag i detta innan flaken lämnar skolgårdarna så att glädjen inte byts mot en klump i magen.

Andelen kvinnor som tar studenten från bygg-och anläggningsprogrammet har ökat från 2 till nästan 8 procent på 10 år och vi hoppas att utvecklingen fortsätter i ett snabbare tempo. Det man kan fråga sig är hur stolta dessa få tjejer känner sig när de firar på studentflak med sexistiska banderoller? Det är enkelt att avfärda som skämt och tradition, men det är argument vi måste fundera över. Skämt är oftast roligare för vissa än för andra och traditioner kan bidra till en fantastisk gemenskap och samtidigt utestänga andra. Det är aldrig en rättighet att kränka en annan människa.

Problemet är framför allt att vuxna inte har reagerat och tydliggjort att det är ett oönskat beteende. Det är viktigt att företrädare för utbildningen tar avstånd från sexism på samma sätt som företrädare för branschen. Vi måste förmedla samma värderingar för att förbereda våra framtida medarbetare på bästa sätt.

Man kan tycka att det är studenternas ensak, något de gör utanför skolan. Men oftast finns banderollerna inne på skolans område – där gäller ”inga trakasserier”. Det studenterna gör har också en tydlig koppling till skolans verksamhet och ger en negativ bild av både skolan och branschen. Därför menar vi att skolan måste ta ett större ansvar, för sitt eget goda rykte och för de ungas förutsättningar att möta arbetslivet

För att Sverige ska ha en konkurrenskraftig byggbransch måste och vill vi välkomna alla som är intresserade och har möjlighet att bli våra kompetenta, framtida medarbetare och kollegor. Vi jobbar hårt för att synliggöra bygg som en attraktiv bransch – för alla. Vi vill ha en större mångfald i branschen och vi vill att alla som finns hos oss ska vara stolta, trivas och stanna kvar. Dessutom vill och behöver vi ha en god arbetsmiljö för alla som finns i vår bransch och vi accepterar inte kränkande attityder.

Vi kan inte stå passiva när eleverna för öppen ridå basunerar ut budskap som vi kämpar för att få bort i hela branschen. Och vi förväntar oss att lärare och rektorer förbereder eleverna för en framtid i en byggbransch fri från sexism.

Ola Månsson

Vd Sveriges Byggindustrier

Paula Lejonkula

Expert mångfaldsfrågor Sveriges Byggindustrier

Följ ämnen i artikeln