Fängelser riskerar att radikalisera kriminella

S och facken: En havererad kriminalvård leder inte till ett tryggare Sverige

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-11-21

Kriminalvården belastas med en populistisk politik som underminerar myndighetens expertis. Och som riskerar att göra fängelser till en krutdurk där intagna radikaliseras in i allt grövre kriminalitet, skriver Ardalan Shekarabi, Joachim Danielsson och Christer Hallkvist.

DEBATT. Gängvåldet skakar Sverige i grunden och dess hänsynslöshet drabbar människor i hela landet. Oskyldiga liv släcks i en våldsspiral som samhället tappat kontrollen över.

Alla politiker har ett ansvar att lägga enkla lösningar och billiga poänger bakom sig. Att ensidigt fokusera på endast ett perspektiv kommer aldrig att lösa problemen.

 

När kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren den 2 november gästade tv-programmet ”30 minuter” blev effekterna av regeringens ensidiga politik smärtsamt tydliga.

Kriminalvården ställs inför en nästintill omöjlig uppgift. Att bygga ut Kriminalvården i den takt som skulle krävas, matchas inte på långa vägar med den finansiering det skulle behöva.

För att inte nämna det stora behovet av fler och tillräckligt utbildade medarbetare.

 

Svensk kriminalvård har länge varit ett föredöme för andra länder på grund av förmågan att arbeta utifrån två viktiga principer.

Först och främst, att brottsoffer ska få upprättelse för brott som begås och att förövaren straffas. Och vidare, att kriminalvården under tiden som straffet avtjänas och samhället skyddas från brottslingen så ska tiden på anstalt användas för att förhindra att förövaren återfaller i brott.

Här har svensk Kriminalvård lyckats bättre än många andra länder med låga återfallsgrader.

 

I sin intervju sätter Martin Holmgren fingret på ett av de största problemen för Kriminalvården de kommande åren: om kriminalvården inte kan arbeta med att stoppa kriminella från att återfalla i brott så kommer vi inte heller lyckas knäcka gängen och stoppa våldet.

Den snabba expansionen av fängelseplatser ställer höga krav på att matcha upp med tillräckligt starka muskler som kan stoppa återfall i ännu grövre kriminalitet.

Våldsvågen kräver ett helt nytt angreppssätt. Hela samhället måste kraftsamla kring den grova brottslighet som splittrar Sverige, sätter skräck i bostadsområden, och gör Sverige ett mindre tryggare land att leva i.

 

För att politiken på riktigt ska kunna göra upp med gängkriminaliteten så måste regeringen lyssna på expertisen. Det inkluderar deras egna myndighetschefer.

Annars går vi mot en verklighet där varje satsad skattekrona på att knäcka gängkriminaliteten slösas bort på ineffektiva åtgärder.

Det är bra att fler gängkriminella döms till längre straff – ja. Men om vi som Tidöpartierna stirrar oss blinda på endast detta kommer samhället inte lycka bryta gängkriminaliteten.

 

Den grova organiserade brottsligheten äger inget utrymme i vårt Sverige.

Men vägen dit går inte genom att belasta Kriminalvården med en populistisk politik som underminerar Kriminalvårdens expertis och som framförallt – riskerar att göra fängelser till en krutdurk där intagna radikaliseras in i allt grövre kriminalitet.

 

Gunnar Strömmer – från politiken och Kriminalvården ber vi dig att lyssna. Lyssna noga och gör det nu. Regeringens expansionsplan för Kriminalvården kommer bara leda till ett destruktivt inkapaciterande av brottslingar.

En havererande kriminalvård kommer inte att leda till ett tryggare Sverige.


Ardalan Shekarabi, rättspolitisk talesperson Socialdemokraterna
Joachim Danielsson, ordförande fackförbundet ST inom Kriminalvården
Christer Hallkvist, ordförande Seko inom Kriminalvården

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.