Klarar sig industrin utan kolkraft?

Europa ska bli kolfritt senast 2030.

Det är miljöpartiets målsättning och den viktigaste frågan inför EU-valet.

I kväll debatteras kolkraften i "20 minuter".

– För att få med andra på vår politik måste vi prata tillväxt, jobb och rimliga energipriser, utan kol riskerar vi svensk basindustri, säger Christofer Fjellner.

En undersökning gjord av Sifo visar att bara en av tre svenskar känner till att minskad elförbrukning i Sverige leder till att produktionen av smutsig kol minskar i Europa. Byter man till exempel ut tio vanliga glödlampor mot lågenergilampor sparar man ett halvt ton koldioxidutsläpp per år, skriver Annette Brodin Rampe och Peter Chudi.

Vid en presskonferens i riksdagen i dag presenterade miljöpartiet ett förslag som stakar ut vägen mot målet att Europa ska vara kolfritt år 2030, som är partiets viktigaste förslag inför EU-valet. Det innehåller bland annat en energiunion och ett förbud för utvinning av ny kol och byggandet av nya kolkraftverk.

– Om vi ska klara tvåprocentsmålet som hela världens länder och ledare har kommit överens om, då kan vi inte bränna 80 procent av allt kol som redan finns upptäckt. Det enda sättet att undvika att göra det, nu när kolpriset faktiskt faller, är att förbjuda ny utvinning av kol och att man bygger nya kolkraftverk, säger Isabella Lövin.

Men enligt Christofer Fjellner är miljöpartiets förslag för orealistiskt och skapar problem.

"Vad ska vi göra stål av?"

– Den stora svenska basindustrin är beroende av kol, är miljöpartiet okunniga om det? Vad ska vi göra stål av år 2030?, säger han.

Isabella Lövin kommer det att vara en övergångsperiod men att det är nödvändigt att satsa på smart miljövänlig teknologi för att Europas energi ska klara sig i den globala konkurrensen.

Hon tror också att det är möjligt att driva svensk basindustri med sol, vind och vattenkraft.

– Det går jättebra att reglera vattenmagasinen så att man faktiskt använder kraften när man behöver den. Vi har ett energiöverskott i Sverige i dag som vi exporterar, säger hon.

Men det här resonemanget är önsketänkande enligt Christofer Fjellner.

– De tänker provinsiellt på ett globalt problem. Hur ska vi övertyga resten av Europa och världen om vår politik om vi inte pratar tillväxt jobb och energipriser. Fluffigt prat om nya gröna jobb räcker inte, säger han.

Missa inte debatten i kvällens "20 minuter" klockan 18