”Budskapet är hets mot tiggare”

Hårda ord haglade i kvällens i "20 minuter" som handlade om den bespottade SD-reklamen i tunnelbanan om att förbjuda tiggeri.

Budskapet har upprört många och högljudda röster har krävt att SL tar ner affischerna.

Den liberala debattören Ivar Arpi hävdade att kraven är censur, men fick mothugg av Deidre Palacios.

– Det finns en demokratisk skyldighet att skydda människor från att bll kränkta. Reklamen hetsar mot tiggare, sa hon.

De senaste dagarnas största snackis i de sociala medierna har varit den uppmärksammade SD-reklamen i tunnelbanan som lyder: "Det är dags att stoppa det organiserade tiggeriet på våra gator".

Många har rasat över att behöva mötas av ett så kontroversiellt påstående om tiggare i kollektivtrafken.

Men SL slår ifrån sig kritiken.

– Det är ett faktum att Sverigedemokraterna som är ett politiskt parti i riksdagen har rätt att köpa reklam i tunnelbanan, säger Suss Forssman- Thullberg, kommunikationschef på SL.

"Avsändaren spelar ingen roll"

I kvällens "20 minuter" rök Deidre Palacios, som startat ett facebookupprop för att protestera mot SL, ihop med Ivar Arpi, liberal debattör och redaktör på Magasinet Neo.

Enligt Deidre Palacios så bör SL byta ut affischerna och ge SD möjligheten att ändra sitt budskap så att det inte kränker utsatta grupper, på den reklamplats de redan köpt.

– Det spelar ingen roll vem avsändaren är. Det handlar inte om att inte låta SD affischera. Det hade kunnat vara vilket parti som helst. Det viktiga är budskapet och att det respekterar mänskliga rättigheter, sa hon.

Men Ivar Arpi menade att Deidre Palacios hade en märklig syn på demokrati.

– Vi har olika syn på demokrati. Jag gillar inte miljöpartiet, jag vill ändå inte vilja förbjuda deras affischer. Det blir en för inskränkt demokrati, sa han.

"SL ska inte vara åsiktspolis"

Deidre Palacios kontrade med att säga att det finns andra, lika viktiga principer i en demokrati, förutom yttrandefriheten.

– Det finns en demokratisk skyldighet att skydda människor från att bli kränkta. Dessutom bryter SL genom den här kampanjen mot sina egna regler där det står att reklamen inte får vara sårande eller stötande mot en folkgrupp. Dessutom bygger det här på falsk information, det finns inga ligor bland tiggarna, sa hon.

Men Ivar Arpi höll inte med om att man kan jämställa tiggarna med en folkgrupp. Och han tyckte inte att det är rimligt att kritisera politisk propaganda utifrån vad som är sant eller inte.

– Antingen tillåter vi politisk propaganda eller så gör vi inte det. SL ska inte agera åsiktspolis. Dessutom så vill 56 procent av svenskarna förbjuda tiggeri. Du tillhör en röststark minoritet. Det här är en farlig väg att gå, det kringskär yttrandefriheten, sa han.