Vi har inte råd att låta välfärdspengar gå till vinster

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2014-03-28

Ulla Andersson (V) svarar om vinster i välfärden

Ulla Andersson.

Grupp 8 var den kvinnoorganisation som på 70-talet var kärnan i den andra vågens kvinnorörelse i Sverige. Kraven gällde rätten till arbete, lika lön, bättre barnomsorg, sextimmarsdag, fri abort och ofarliga preventivmedel, som man ansåg att den manligt dominerade vänstern försummat. Grupp 8 var samtidigt en öppen organisation som hade många samarbeten.

Att de skulle ha samarbetat med den grupp som i dag kallar sig ”Välfärdens grupp 8”, är dock inte sannolikt.

Gruppen med åtta företagare – och det på moderat trianguleringsmanér fiffigt kapade namnet – varnar för hur illa det skulle gå för välfärden om det offentliga var norm.

Inte för att det finns en rätt tid att framföra det budskapet, men man måste ändå säga att det är en särskilt illa vald tidpunkt just nu. Det hårda brödet har knappt hunnit lossna från småbarnens gommar i Hälsans förskola och ägarens mångmiljonvinst har knappt hunnit flyttas utom synhåll för granskande journalister, när de åtta företagarna inom vård-och omsorgssektorn försöker måla upp den offentligt drivna välfärden som dödgrävaren i sammanhanget.

Enligt Välfärdens grupp 8 är det de själva, och andra privata utförare, som står för kvalitetsutveckling, innovation och nytänkande i svensk välfärd.

Vänsterpartiet har ingenting emot kvalitetsutveckling, innovation eller nytänkande, och vi välkomnar de företagare som bärs av goda idéer och nytänkande och vars syfte och mål är att utveckla vården, skola eller omsorgen

Vi är däremot emot vinst i välfärden, som i det ena kraftfulla exemplet efter det andra, visar sig ha dränerat välfärden på resurser. Vi har inte råd att låta nio miljarder gå till privata vinster. Pengarna behövs till fler anställda. Kvinnors arbete i välfärden ska inte någon kunna sko sig på.

Välfärdens grupp 8 är varmt välkomna att söka skattemedel och driva företag även i Vänsterpartiets Sverige, om de gör det enligt vår SVB-modell, företag med särskild vinstbegränsning.

Vänsterpartiets vinstförbud är det enda sättet att komma åt de riskkapitalfonder som äger det mesta av välfärdsföretagandet, i kronor räknat, och som plockar ut de stora vinsterna framförallt. Och det enda sättet att stoppa den allvarliga kvalitetssänkning av välfärden som privatiseringar och vinstjakt lett fram till.

Ulla Andersson,

ekonomiskpolitisk talesperson (V)

Följ ämnen i artikeln