Stoppa experimentet med svensk folkhälsa

LRF: Mindre näring till barn, sjuka och äldre med nya kostråden

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-04-03

Nya rekommendationer som ligger till grund för vårdens och skolans kostråd tas fram just nu. Med bara någon månad kvar till slutresultatet nås vi nu av djupt oroande signaler. Regeringen måste agera för att stoppa det kanske största folkhälsoexperimentet i modern tid, skriver Palle Borgström från LRF.

DEBATT. Mindre näring och energi till barn, sjuka, sköra och äldre. Det kan bli resultatet i förskolekök, skolmatsbespisning, på sjukhus och inom äldrevården om de nya nordiska näringsrekommendationerna blir verklighet och omsätts i svenska kostråd.

Regeringen måste nu agera för att stoppa det kanske största folkhälsoexperimentet i modern tid. 

Ungefär vart tionde år uppdateras de nordiska näringsrekommendationerna (NNR). Det är ett uppdrag som finansieras av Nordiska ministerrådet. Denna gång är det Norges tur att leda kommittéarbetet som sedan ligger till grund för myndigheternas kost- och näringsråd.

Enkelt uttryckt: vad NNR-kommittén i Oslo beslutar om i juni år avgör vad som sedan serveras på skoltallriken i Skövde eller äldreboendet i Haninge.  

Med bara någon månad kvar till slutresultatet nås vi nu av djupt oroande signaler. Experter hoppar av kommittéarbetet i protest.

Tunga aktörer som Kungliga skogs- och lantbruksakademin kräver att delar av arbetet görs om: ”Tyvärr är det KSLA:s uppfattning att texter, figurerna och tabellerna i dokumentet över livsmedelskonsumtion och miljömässig hållbarhet i Norden och Baltikum innehåller så många utelämnanden, irrelevanta fakta om svenska förhållanden och generella oklarheter att det är nödvändigt för NNR 2022 att presentera en ny version innan det är möjligt att gå vidare med livsmedelsbaserade näringsrekommendationer.”  

Men det var först i förra veckan som problembilden blev ordentligt genomlyst. Branschtidningen Land lantbruk kunde då avslöja att det viktiga hållbarhetsavsnittet, det som KSLA kräver ska stoppas, inte skrivs av kommittén själva utan av brittiska lobby- och tankesmedjan Chatham House.

Dessutom av två forskare som är öppet kritiska till animaliska livsmedel och som även kampanjat för minskad animalieproduktion. Tidningen kunde även visa att betalningen till tankesmedjan slussats vidare genom märkliga donationer.  

Historiskt sett har vi haft ett mycket stort förtroende för NNR. Men nu är det som bortblåst.

Arbetet i kommittén präglas av så stora brister och felaktigheter att regeringen nu behöva ingripa och gå till botten med alla märkligheter, inte minst hur en brittisk tankesmedja utan några som helst kunskaper i nordiska förhållanden fått i uppdrag att bestämma över kostråden för våra svenska barn.  

Av de offentliggjorda texterna hitintills står det klart att NNR lutar åt att animaliska livsmedel är ohälsosamma och miljöovänliga, och att vegetariska livsmedel tvärtom är hälsosamma och bättre för miljön att producera. Det är ett alldeles för onyanserat sätt att betrakta livsmedel och livsmedelsproduktion.

NNR ligger som sagt till grund för svenska kostråd. De ligger i sin tur till grund för offentlig måltid, det vill säga all mat som serveras i förskola, skola, äldrevård och sjukhus.  

Därför riskerar en radikal förändring av kosten att utsätta stora delar av befolkningen för allvarlig energi- och näringsbrist.

Sårbara grupper i samhället såsom barn, sjuka, sköra och äldre, får hela eller betydande delar av sitt energi- och näringsintag från offentliga kök och hamnar därför i skottgluggen för något som är på väg att bli det största folkhälsoexperimentet i modern tid. Styrt från bland annat en tankesmedja i London med en egen agenda. 

Redan i dag har många barn och äldre ett för lågt intag av flera viktiga vitaminer och mineraler. Att då kraftigt eller helt skära ned på intaget av kött, mjölk och mjölkprodukter med sina viktiga bidrag till energi och näring vore förödande för hälsan och i förlängningen även samhället.  

Blir Chatham House rekommendation till NNR-kommittén verklighet hotar det inte bara folkhälsan, utan hela Sveriges livsmedelsproduktion, innefattande vår beredskap vid kris och krig.

Vi menar att NNR-arbetet därför behöver stoppas och göras om med full insyn i det vetenskapliga arbetet för att säkerställa att all relevant forskning på området hälsa och miljömässig hållbarhet tas hänsyn till. Vi uppmanar regeringen att agera skyndsamt.  


Palle Borgström, förbundsordförande LRF


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.