Att pausa AI är farligt – då kan Kina ta över

Mathias Sundin: Utvecklingen måste ske i demokratiska länder

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-04-10

Elon Musk och andra techprofiler uppmanar till en paus i utvecklingen för att samhället ska hinna med. AI-alarmisterna missar konkreta problem som finns mitt framför näsan på oss. En sådan fara är Kina, skriver Mathias Sundin.

DEBATT. En paus för utveckling av artificiell intelligens, AI, har föreslagits av Elon Musk, professor Max Tegmark, med flera. För att få tid att fundera kring faror med AI.

Men det verkligt farliga vore just en sådan paus.

Likt all alarmism och överdrivna påståenden om faror, är dessa i sig skadliga. De skrämmer upp människor och skapar ogrundad oro. Alarmister har varnat för vår undergång i tusentals år. De senaste årtiondena har varningarna om katastrofer duggat allt tätare. De har haft fel, och inte lite fel.

När de menat att hundratals miljoner människor kommer svälta ihjäl, har för första gången hundratals miljoner människor regelbundet ätit sig mätta. 

Men den här gången är annorlunda, säger de alltid. Och så visar det sig att nej, den gången var inte heller annorlunda. Med en sådant uselt track record bör all undergångsalarmism bemötas med stor skepticism och alarmisterna avkrävas mycket välgrundade resonemang för att vi ska ta dem på allvar.

Få AI-alarmister lever upp till det. I stället för de extremt långtgående och krystade teoretiska resonemang som de sedan dramatiskt målar upp som mänsklighetens undergång. 

Det gör att alarmisterna missar konkreta problem som finns mitt framför näsan på oss. En sådan fara är Kina.

I många år har det varnats för att Kina kommer vinna AI-racet. Helt riktigt vore det dåligt om de gjorde det. AI är ett kraftfullt verktyg och mycket bättre i händerna på företag eller personer i demokratiska länder.

Nu leder de demokratiska länderna i utvecklingen av AI och att då pausa utvecklingen ger Kina, Ryssland och andra illasinnade aktörer chans att komma ifatt och i värsta fall ta ledningen.

En liten paus låter kanske i övrigt ofarligt, men kan tvärtom få allvarliga konsekvenser. Pausen riskerar att inte alls bli tillfällig utan kan komma att vara i åratal. Även om den skulle bli kortare, kommer signalen det skickar vara förödande.

Många kommer inte våga testa AI-verktygen, forskning inom området blir lidande, finansering av utveckling kommer dras tillbaka. Entreprenörer blir osäkra om de kan satsa, kanske förbjuds deras företag.

Ett annat allvarlig problem är allt det bra som vi kommer skapa med hjälp av AI kommer bromsas eller helt stoppas.

Ett av den senaste tidens AI-genombrott har varit att kunna förstå hur ett protein ser ut. På bara två år vi gått från att förstå utseendet på tvåhundratusen proteiner, till två hundra miljoner proteiner. Det öppnar bland möjligheten att skapa nya, revolutionerade mediciner.

Tänk om AI-pausen kommit för två år sedan. Då hade det inte hänt, eller försenats. Tänk på alla kommande genombrott som vi inte kommer får se alls, eller som kraftigt kan försenas av en AI-paus.

Precis som man såklart ska fundera kring faror som kan uppstå med ny teknik, inklusive AI, så måste man fundera minst lika mycket på vilka möjligheter och genombrott som riskerar att aldrig se dagens ljus om utveckling skadas.

Ska vi då ignorera möjliga problem och blåsa på? Såklart inte. Men vi ska ta de bästa verktygen till hjälp. Flera av de verktygen finns nu inom AI-området.

Samtidigt som vi forsätter utveckla AI ska vi fundera kring hur de verktygen kan hjälpa oss undvika problem och samtidigt skapa möjligheter.

De senaste tidens genombrott inom AI-området lägger grund för en ökning av välstånd, en flora av nya jobb och företag och hjälp att lösa viktiga problem. Utveckling, kort och gott.

Att bromsa och stoppa det vore dumt och skadligt.


Mathias Sundin, ordförande för stiftelsen Warp institute. Före detta riksdagsledamot för Liberalerna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.