Ge stöd till dem som får chockhöjd hyra

Vänsterpartiet: Det är inte bara bil- och villaägare som drabbas i krisen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2022-11-07 | Publicerad 2022-11-05

Fastighetsägarna yrkar på rejäla hyreshöjningar inför nästa år. Sveriges tre miljoner hyresgäster har generellt mindre marginaler än de som äger bostadsrätter och villor. Utan hjälp från regeringen kommer många inte ha råd att bo kvar i sina hem, skriver Malcolm Momodou Jallow och Clara Lindblom.

DEBATT. Lågkonjunkturen är ett faktum och medan olika statliga stöd planeras för bil- och villaägare för att mildra den ekonomiska smällen så oroar sig just nu tre miljoner hyresgäster för en minst lika kännbar smäll.

Utan hjälp från regeringen kommer många inte ha råd att bo kvar i sina hem.  

Förhandlingarna om nästa års hyror är i full gång och Fastighetsägarna runt om i Sverige yrkar på rejäla hyreshöjningar.

I Boden vill bostadsbolagen höja hyran med 10,7 procent, allmännyttan i Stockholm kom nyligen med ett krav på 9 procent och det kommunala bostadsbolaget i Lindesberg lägger sig på 10,8 procent.

Det här ska jämföras med förra årets snitthöjning som låg på 1,7 procent över landet.

Att läsa om hyresförhandlingarna ger många hyresgäster en stor klump i magen. För även om höjningarna inte blir så höga som fastighetsägarnas yrkanden så kommer de att bli betydligt högre än vanligt.

Och när elen och maten når nya rekordnivåer finns det många som inte har råd med en så stor höjning av hyran ovanpå allt annat.

Det är redan i dag svårt för människor med vanliga eller lågavlönade jobb att ha råd att bo. För att inte tala om de som pluggar, är fattigpensionärer eller lever på sjukpenning.

Sveriges tre miljoner hyresgäster har generellt mindre marginaler än de som äger bostadsrätter och villor.

I många år har dessutom ekonomiska lättnader riktats mot de rikaste i det här landet, både genom rot och rut-avdragen, genom ränteavdraget och genom skattesänkningar för höginkomsttagare. Det här har skett samtidig som de som har det tuffast fått det ännu svårare.

Klyftorna växer och de sociala problemen med dem. Den här utvecklingen måste brytas och resurserna riktas om.

När den nya regeringen ska presentera sin budget i nästa vecka så måste vi därför få se ett riktat stöd till hyresgästerna för kostnaderna för ökade hyror. Det kommer att få förödande konsekvenser om landets hyresgäster får en hyreschock utan något skyddsnät.

Att samhället går in och mildrar de ekonomiska effekterna för hushållen är helt nödvändigt. Regeringen måste dock ta sitt ansvar för alla svenskar, oavsett var eller hur vi bor.

Det är inte bara dem med den högsta elräkningen eller bil- och villaägare som behöver hjälp. Nu måste den hjälpande handen även sträckas ut till hyresgästerna.  


Malcolm Momodou Jallow, bostadspolitisk talesperson, Vänsterpartiet
Clara Lindblom, bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad, Vänsterpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.