Annons

Här är mobilreglerna som gäller i trafiken

Brukar du prata i telefon medan du kör bil, skicka sms eller kolla recept till kvällens middag?

Svaret på om man får prata i telefon i bilen är ja – så länge man gör det på ett trafiksäkert sätt.

Och vad betyder det? Får man skicka ett sms?

I december 2013 tillkom en ny paragraf i trafikförordningen som lyder: ”Vid färd på väg med ett motordrivet fordon får föraren ägna sig åt aktiviteter såsom användande av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning, endast om det inte inverkar menligt på framförandet av fordonet.”

Vad det betyder kort och gott är att du som förare ska hålla blicken på vägen och din omgivning i trafiken. Du får alltså använda till exempel mobiltelefon och GPS så länge det inte påverkar körningen på ett trafikfarligt sätt.

Att skicka sms eller att använda facebook räknas som trafikfarliga aktiviteter. Att prata i mobiltelefonen, även utan handsfree, behöver alltså inte räknas som trafikfarligt.

Lagen innebär att polisen kan bötfälla den som pratar i mobiltelefon och till exempel vinglar över mittlinjen eller bromsar så häftigt i en kö att det finns risk för en olycka.

Mobiltelefon ofta anledning till dödsolyckor

En fjärdedel av alla trafikolyckor i USA beror på distraktion i samband med bilkörning. Och i de flesta fall är det just mobiltelefonen som orsakar den bristande uppmärksamheten.

I Sverige finns det inga siffror om detta men polisen varnar för att även här orsakas många trafikolyckor av felaktigt mobilanvändande. Endast 83 förare dömdes för att felaktigt ha använt mobiltelefonen året efter den nya lagen trädde i kraft.

Tänk på att en sekund distraktion kan orsaka en allvarlig olycka! Och se till att du har rätt försäkring på din bil om olyckan skulle vara framme.

Se över så att din försäkring innefattar det skydd du behöver och att du inte betalar onödigt mycket.

Börja med att se över om du behöver trafik, halv eller helförsäkring:

Trafikförsäkring

Ägaren till en bil som är i trafik är enligt lag skyldig att minst teckna en trafikförsäkring från den dag fordonet tas i trafik. Trafikförsäkringen täcker skador som kan orsaka tredje part, personer eller annans egendom i samband med trafikolycka.

Halvförsäkring

I en halvförsäkring ingår utöver trafikförsäkringen även normalt sett stöld-, brand-, glas-, maskin-, räddnings- och rättsskyddsförsäkring.

Helförsäkring

Utöver halvförsäkring ingår i helförsäkring vagnskada som täcker skador som vållats ditt egna fordon i samband med trafikolycka. Utöver detta täcker vagnskademomentet skador uppkomna i samband med krock med vilt och skadegörelse.

Var uppmärksam

Har du en ny bil med gällande vagnskadegaranti räcker det med att du tecknar en halvförsäkring. Vagnskadegarantin och halvförsäkringen tillsammans ger samma garanti som helförsäkringen. Håll koll på när din vagnskadegaranti går ut – då är det dags att byta till en helförsäkring och kanske även läge att jämföra så att du fortfarande har bäst försäkring för ditt behov.

EXTERN LÄNK

Jämför din bilförsäkring kostnadsfritt här!

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln