Annons

Så brandövar du hemma med barnen

De allra flesta bränder sker i hemmet.

Trots detta är det oroväckande få svenskar som har brandövat hemma.

Med dessa enkla övningar lär sig hela familjen vad de ska göra om olyckan skulle vara framme.

Brandövningar har du säkert deltagit i, både på arbetsplatsen och i skolan.

Men har du någonsin brandövat i hemmet?

Svarar du nej på den frågan är du långt ifrån ensam: en färsk undersökning från Trygg-Hansa visar att endast 1 av 10 svenskar har brandövat hemma – trots att de allra flesta bränder sker i bostäder.

Förra året ryckte räddningstjänsten ut till 6 750 bostadsbränder i Sverige. 110 människor omkom i samband med brand.

December och januari är de värst drabbade månaderna, så nu är det god tid att passa på att brandöva hemma – både barn och vuxna.

360-film lär familjer att ta sig ut

Minst en gång om året bör man brandöva hemma, så att alla i familjen vet hur de ska agera. Det förklarar Alexandra Gahnström, Barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

– Både barn och vuxna reagerar ofta irrationellt i en extremt stressad situation som en bostadsbrand. Barn kan bli paralyserade och risken är att de gömmer sig under en säng eller ett bord i stället för att ta sig ut. Genom övning är det möjligt att programmera hjärnan till att agera rätt i ställer för att reagera fel, förklarar hon.

Trygg-Hansa har därför lanserat Brandkoll, ett initiativ där familjer med hjälp av en 360-film, som man också kan se i virtual reality, får uppleva hur det är att befinna sig i ett brinnande hus – och lära sig att ta sig ut.

Prata med barnen räcker inte

Alexandra Gahnström, Barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Hur kan en brandövning hemma med barn se ut då?

– Det är lite beroende på barnens ålder. Men viktigt med mindre barn är att göra det på ett lekfullt sätt, kanske göra det till en liten tävling eller att man ska vara ute på en viss tid. Är barnen lite större kan man mer förklara allvaret. Det viktiga är att barnen får öva praktiskt så att det sätter sig i muskelminnet, det räcker alltså inte att prata med barnen, säger Alexandra Gahnström.

– Gör en övning där ni kryper alla tillsammans från punkt A till punkt B, där förslagsvis B är närmaste utväg. Förklara för barnen varför man ska krypa – för att röken är farlig och stiger uppåt – och att de inte ska gömma sig utan ta sig ut. När ni har kommit ut samlas ni vid den uppsamlingsplats ni har bestämt.

Rädda – Varna – Larma – Släck

Alexandra Gahnström rekommenderar att man startar övningen med att låta brandvarnaren tjuta om det är möjligt, för att alla på så sätt direkt vet vad de ska göra om olyckan är framme.

– Det är också bra att förklara turordningen Rädda – Varna – Larma – Släck. Man varnar och räddar sig själv och andra först. Tyvärr inte husdjur, vilket är tufft men absolut nödvändigt att förklara för barnen. När man är i säkerhet larmar man 112, och om det går att släcka branden utan fara för liv gör man det, säger Alexandra och fortsätter:

– Man kan självklart också låta barnen titta på hur man gör i Trygg-Hansas film Brandkoll i VR eller 360, som också skapar en större förståelse för hur man gör vid brand.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln