Annons

”I sommar kan vi få negativa elpriser”

”I sommar kan Sverige för första gången få negativa elpriser”, sa Bosse Andersson, vice vd för branschorganisationen svensk Energi till tidningen metro i slutet på juni. Det låter ju fantastiskt, eller hur?

Men vad betyder det för oss konsumenter undrar jag ju genast? Kan vi se fram emot gratis el snart? Elen är rekordbillig i Sverige just nu – det var 15 år sedan sist som vi hade så här låga priser och det är de så kallade spotpriserna som börjar närmas sig nollan.

Så kan elen blir gratis för oss snart? Jag frågade vår elexpert i Compricers Expertpanel, Joakim Ottander. Hans svar fick mitt hopp att svalna.

Joakim menar att även om det blir negativa elpriser under kortare perioder så är det det genomsnittliga spotpriset som avgör vad elräkningen landar på. Och utöver spotpriset så utgörs den totala elkostnaden av överföringsavgifter och fasta avgifter till nätbolaget samt övriga skatter, avgifter och moms så i praktiken kommer elräkningen aldrig bli 0 kr (eller negativ). 

Okej, så vi kan inte se fram emot gratis el men vi kan glädja oss åt att vi har låga elkostnader just nu. Och enligt Joakim är det mycket som tyder på att elpriserna, bortsett från normala säsongsvariationer, inte kommer öka särskilt mycket under det kommande året. 

Jag läser också att i Tyskland och Danmark har det förekommit negativa elpriser då producenterna fått betala för att bli av med sin el. Min fråga till Joakim är då given: Kan inte producenterna lagra elen istället för att betala för att bli av med den? Men det är visst dyrt.

Joakim förklarar att Lagring av elektricitet är en förutsättning för ett optimalt energisystem men lagring av elektricitet är dyrt. Det enklaste sättet att lagra elektricitet är i ett batteri och det är som bekant dyrt med stora batterier. Det amerikanska företaget Tesla som tillverkar elbilar lanserade nyligen ett batteripack avsett för privathushåll som producerar egen el. Detta är ett av de första seriösa initiativen till att möjliggöra för vanliga villahushåll att bli helt självförsörjande på el.

Idag är det cirka 2 000 kronor billigare per år (för en normalvilla) att binda sitt elpris. Och då dyker den alltid aktuella frågan upp om man ska binda eller inte. Och mitt svar är som vanligt ”det beror på”. Jag håller med Joakim här om att använder man mycket el och är orolig för elpristoppar under vintern kan det vara läge att binda nu. Historiskt har man nästan alltid tjänat på att ha rörligt elavtal men är man lite orolig så kan det kännas skönt att binda elpriset på några år – även om man får betala en liten premie för det. Själv har jag en måttlig användning och väljer rörligt elpris.
Det viktigast är att du inte har tillsvidareavtal – då betalar du cirka 30 procent helt i onödan. Har du det räcker ett samtal och du kan börja spara pengar! Så nästa gång det regnar (nu?) ring!

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln