Annons

Svårt att få lån – så här går du tillväga

Banker tittar på mycket när du ansöker om lån. Och det är inte alltid som de beviljar ett lån.

Här kommer några tips på hur du kan öka dina chanser hos banken.

För att hjälpa dig kommer här en checklista med punkter du själv kan kolla upp innan du söker om lån.

1. Kolla din senaste kreditupplysning

Du kan få ut mycket information genom att kolla på din senaste kreditupplysning. Du kommer bland annat kunna se antalet kreditupplysningar som gjorts på dig de senaste 12 månaderna, samt vilken risk kreditupplysningsföretaget har givit dig.

Här kommer du också se alla förfrågningar på dig, oavsett om dom är intressanta för banken eller inte. Har du köpt en mobiltelefon med abonnemang eller sökt bolån så kommer detta synas. Däremot kommer dessa inte påverka dina chanser för lån i samma utsträckning som om du har sökt om lån vid tidigare tillfällen.

Har du sökt om lån flera gånger de 6 senaste månaderna kan det vara värt för dig att vänta med en ansökan innan du söker igen då dessa fortfarande kommer påverka bankernas bedömning av dig.

Utöver antalet kreditupplysningar ser du även din risk. Detta är en siffra mellan 0,1–99,9 procent, där 0,1 procent innebär bästa möjliga kreditvärdighet och 99,9 procent är sämsta möjliga kreditvärdighet. Har du en risk på 0,1–5 procent har du mycket goda möjligheter att få ett lån beviljat av en bank. Sedan sjunker möjligheterna ju högre risk du har.

Ligger du mellan 15–20 procent i risk finns det fortfarande bra möjlighet att få ett lån, men har du över 30 procent i risk kommer det bli svårt för dig att hitta en långivare som beviljar dig ett lån. Denna risk uppdateras av alla kreditupplysningscentraler i samband med deklarationen, därför kan det vara väldigt passande att omförhandla lån just då.

2. Stäng öppna krediter

Många har någon gång köpt varor på kredit. I många fall ligger dessa krediter fortfarande öppna. Du kan alltså, utan ytterligare kreditupplysningar, utnyttja denna kredit. Även om du inte utnyttjar krediten i dagsläget kommer banken att ta höjd för att du har möjlighet att låna mer pengar.

Bankerna som ser krediten bedömer den som en risk och det påverkar kreditbeslutet. Det innebär att du kan få högre ränta eller bli nekad på grund av dina öppna krediter som du ändå inte använder. För att undvika detta kan du stänga ner alla öppna krediter innan du ansöker om ett lån.

3. Betalningsanmärkningar

En betalningsanmärkning uppstår när du, efter påminnelse, inte betalar en räkning. Detta försämrar dina möjligheter till lån avsevärt. Om du har möjlighet bör du betala räkningen och vänta tills att denna försvinner, vilket kan ta upp till 3 år.

Annars finns det vissa specialiserade banker som kan hjälpa dig med ett lån. Du kommer då inte kunna söka ett lika högt belopp och räntan kan vara hög jämfört med om du inte har en betalningsanmärkning.

4. Medsökande

Att ha en medsökande kan hjälpa dig när du söker lån. Din medsökande kommer då också att bli återbetalningsskyldig för detta lån. Detta ger banken utrymme att bevilja lån på högre belopp. Detta kan även vara en fördel om du som huvudsökande för tillfället har en dålig kreditvärdighet.

Något att tänka på är att personen du har som medsökande också måste vara kreditvärdig. Är denna person redan tungt skuldsatt, alternativt har en betalningsanmärkning, kan det vara bättre att lämna denna person utanför ansökan. Detta är ett bra alternativ om du och din partner till exempel ska renovera köket eller köpa en ny bil, något ni båda kommer att dra nytta av!

EXTERN LÄNK

Har du prickat av listan? Ansök här och jämför räntan från flera olika banker idag!

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln