Annons

Expertens tips - för att ge barnen ett bra ordförråd

För att bli bra på något krävs det mycket övning. Det gäller även läsandet. En tumregel är att barn bör läsa minst 15 minuter varje dag, något som kan vara lättare sagt än gjort i en hektisk vardag. Varför inte testa läs- och ljudboksappen Pickatale för att öka läsglädjen?

Ställ frågor och lek med språket

Forskning visar att själva grunden för ditt barns läsfärdighet byggs tidigt, redan i förskolan. Monica Melby-Lervåg som är professor vid Institutet för specialpedagogik menar att det att vara en bra läsare handlar om mer än att kunna bokstäver och forma dem till ord. Att förstå innehållet glöms ofta bort i allt fokus på bokstäverna. Det hjälper inte så mycket att kunna bokstäverna om man inte har ett tillräckligt gott ordförråd för att kunna förstå innehållet i text eller i muntligt tal. Att utveckla ett bra ordförråd tar tid och denna viktiga utveckling börjar redan i tidig ålder.

– Vi vet att för barn som har utmaningar med språket har det en bra effekt om man har fokus på ett bra språkarbete. Det kan till exempel vara att i vardagen prata med barnet om vad som händer, ställa frågor medan man läser en bok tillsammans och leka med språket. Detta har en effekt på både barnets språkförståelse på förskolan och läsförståelsen senare, säger Melby-Lervåg.

Monica Melby-Lervåg.

Melby-Lervåg har själv en blogg om detta ämne. Hon berättar att det är viktigt att föräldrarna ger barnen tillgång till böcker och att de läser för dem fram till att de kan läsa själva.

– Språket som finns i böckerna är rikare och har större variation än språket barnen exponeras för i vardagen och via TV och filmer. Läsandet gör att barnen lär sig fler ord och kan bygga upp och förstå svårare meningar. Detta kommer att hjälpa dem att både förstå information som ges muntligt och att förstå och komma ihåg skriftlig information från läroböcker.

Utmaning - testa dina kunskaper med quiz!

I en hektisk vardag kan till och med en kvart vara svårt att få till när man ska hitta en bok, sätta sig ner och läsa med barnet. Det viktigaste är att göra det lustbetonat för båda parter.

Just detta vill läs- och ljudboksappen Pickatale bistå med, så att det blir lättare för både föräldrar och barn att läsa tillsammans och ställa frågor om det man läser med roande och varierat innehåll.

– Föräldrar har ofta inte obegränsat med tid och då är en ljudbok ett väldigt bra alternativ. Böcker har och ger ett rikare ordförråd än filmer och TV och lär barnen att förstå komplexare meningar och hur en historia byggs upp och därför är det en bra övning att prata med barnen och ställa frågor om vad de just har hört och läst, säger Melby-Lervåg.

Pickatale har gjort egna quiz till böckerna där barnen kan testa hur mycket de kommer ihåg av det som de just har läst.

– Vår app kan bidra till att man lättare kommer upp på den rekommenderade dagliga lästiden. Efter att vi adderade quiz som ett roligt tillägg till de böcker som man just har läst, har tiden barnen läser fördubblats, berättar Jørgen Røvig i Pickatale.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln