Annons

Jannes hjälteinsats räddade kvinnans liv

Varje år räddas i genomsnitt tio personers liv tack vare livbojar. För Jan Eriksson som jobbar på Hjälmare kanal var livbojen helt avgörande för att snabbt kunna rädda en kvinna som ramlat ner i slussen.

– Det var 100 procent livbojens förtjänst att jag kunde hjälpa kvinnan upp, säger Jan Eriksson, platsansvarig på Hjälmare kanal.

Det var en vanlig dag på jobbet för Jan Eriksson, eller Sluss-Janne som han även kallas, som arbetar som platsansvarig på Hjälmare kanal. Janne höll på att slussa upp en stor båt med 100 passagerare genom Hällby slussar. Hjälmare kanal är ett populärt besöksmål som lockar många turister och även denna dag hade det samlats folk för att se på när Janne slussade upp passagerarbåten. Då kommer en kvinna ur publiken fram och erbjuder sig att hjälpa till. Men när hon ska ta plats i gångspelet tappar hon balansen och vinglar till.

– Hon ger mig en lång blick innan hon faller handlöst ner i vattnet, säger Janne.

Faller tre meter

Fallet är på drygt tre meter, och Janne rusar genast fram till kanten för att se om kvinnan skadat sig.

– Jag ropar ner till kvinnan och frågar om hon är oskadd och frågar om hon kan simma. Lyckligtvis är hon inte skadad och säger att hon kan simma.

Däremot har kvinnan ingen möjlighet att ta sig upp igen. Precis som vid de andra slussarna längs kanalen finns det en livboj. Janne kastar i den och gör fast linan.

Livbojen viktigast för snabb räddning

Kvinnan lägger armarna om bojen och kan tryggt vila där medan Janne springer och hämtar en stege och kan hjälpa henne upp.

– Hade jag inte haft livbojen hade det varit betydligt allvarligare. Det var utan tvekan det viktigaste för att kunna ge kvinnan som ramlat i snabb hjälp. Hade vi inte haft den hade hon blivit tvungen att simma förbi båten och bort till nästa sluss. Nu kunde jag hjälpa henne upp direkt istället.

För att öka säkerheten vid vatten har Trygg-Hansa i över 60 år delat ut totalt 200 000 livbojar.

Varje år räddas i snitt tio människors liv tack vare de 80 000 livbojar som i dag finns runt om i Sverige.

EXTERN LÄNK

Tillsammans gör vi Sveriges vatten till allas vatten. Läs mer om Trygg-Hansas arbete för vattensäkerhet här.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln