Annons

Guiden: Så lär du dig äga din skärmtid

I dag lägger vi cirka tre och en halv timme om dagen på våra mobiltelefoner, det innebär 12 år under en livstid. En del funderar på om deras skärmtid kan påverka dem negativt men i själva verket är det svårt att leva utan sin telefon eller surfplatta. Här är tipsen som hjälper dig att äga din skärmtid och som ger dig kontrollen.

Skärmtid är en fråga som engagerar många och det råder ingen brist på åsikter kring ämnet. Många är oroliga att det kan vara skadligt och att det saknas tillräckligt med forskning för att veta vilka långsiktiga effekter skärmtiden ger. Därför har Telenor tillsammans med Demoskop utfört över 2000 intervjuer för att ta reda på vad svenska folket tycker om skärmtid.

Faktum är att siffrorna vittnar om en annan bild än den vi är vana att höra om. Många anser att skärmarna är verktyg som hjälper oss att berika våra sociala liv och att vi tack vare dem träffar våra vänner oftare. Skärmtiden leder också till att vi träffar nya vänner.

EXTERN LÄNK: Så har skärmtiden förändrat våra
liv

Så ska du göra – för att få ut mer av din skärmtid

Dock känner en av tio att sociala medier och internet ger dem ångest, medan en av tre upplever en press att visa upp en polerad bild av sig själva och sitt liv. Men det finns bra sätt att minska sin ångest, och det är genom att äga sin skärmtid, det gör att ångesten går ner och att tiden du får ut av din skärm blir mer värdefull.

– Tänk igenom om du använder din skärm för din egen intellektuella stimulans skull eller bara för att komma ur den tråkiga vardagen. Om det är för att du är uttråkad då kanske problemet du har är ett annat än telefonen, kanske att du saknar någonting annat i livet, säger psykolog Anne Grefberg.

EXTERN LÄNK: Psykologens svar om våra
telefoner

Det är viktigt att tänka över hur du använder din skärm och reflektera, då kan du vända skammen du känner till någonting positivt vilket leder till att du får ut mer av din tid framför telefonen. Ta medvetna beslut om vad du gör med din tid istället för att scrolla eller slösurfa planlöst, det gör det enklare att njuta av din tid och du undviker dåligt samvete. Försök att undvika att plocka upp din telefon slentrianmässigt för att se om någonting nytt har dykt upp, vänta istället tills du behöver din telefon. Ett annat tips som kan hjälpa många är att slå av push-notiser och vända telefonen med skärmen nedåt när du inte använder den. Då slipper du att bli distraherad när du är upptagen med att göra någonting annat.

– När man har ångest så börjar man undvika saker och det gör man för att det gör ont och är obehagligt. Det menar jag är kontraproduktivt relaterat till hur man ska få ett fungerade handhavande av våra skärmar. Vårt användande kommer inte att minska så vi måste lära oss att skapa ett bra sätt hantera det på, säger Anne Grefberg.

EXTERN LÄNK: Det händer i våra hjärnor när vi använder
telefonen

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln