Annons

Därför ska du lära dig första hjälpen för barn

Camilla Thurell, Life in Mind och Alexandra Gahnström, Trygg-Hansa.

Har du gått en kurs i första hjälpen för barn? Om svaret är nej är du i ett oroväckande stort sällskap. 51 procent av Sveriges småbarnsföräldrar har inte gått någon sådan kurs, enligt en undersökning från Trygg-Hansa.

Att ens barn ska råka ut för en olycka eller sätta i halsen är många föräldrars stora skräck. 4 av 10 uppger att de har varit med om att deras barn har satt i halsen. Och varje år skadas omkring 60 000 barn i eller runt hemmet. 20 000 av dessa barn är 1-3 år.

Trots detta har inte ens hälften av småbarnsföräldrarna gått en kurs i första hjälpen för barn.

– Att ha kunskap i hjärt-lungräddning och första hjälpen kan vara livsavgörande. Det borde vara en självklarhet för alla föräldrar att gå en kurs i första hjälpen för barn, och få en chans att öva praktiskt så att kunskapen sätter sig. Undersök att utbildaren är certifierad innan du går en kurs, säger Alexandra Gahnström, barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Fler gånger ger större trygghet

55 procent av de föräldrar som gått en enstaka kurs uppger att de känner sig trygga i sin kunskap om första hjälpen för barn. Bland de som gått en kurs flera gånger var det betydligt fler, 74 procent, som kände sig trygga.

Hur ofta bör man uppdatera sina kunskaper då?

– Gärna varje år! Men i alla fall inte mer sällan än varannat. Och det är inte bara för att du ska komma ihåg allt rätt utan för att du faktiskt ska våga agera när något händer. Och det gör man på ett helt annat sätt om man har övat praktiskt, säger Camilla Thurell. Hon är akutsjuksköterska och grundare av utbildningsföretaget Life in Mind som utbildar i första hjälpen och HLR och samarbetar med Trygg-Hansa för att sprida kunskap i ämnena. Om man inte bor i någon av de städer där kurser erbjuds kan man gå dem online, via www.lifeinmind.se.

Olika handgrepp på yngre och äldre barn

Att rädda ett yngre barn skiljer sig från att rädda ett äldre. Trygg-Hansa och Life in Mind har tagit fram en instruktionsfilm som visar hur du ska göra om ett spädbarn sätter i halsen.

– Det är vissa handgrepp som skiljer sig på de allra minsta under 1 år och de äldre barnen upp till pubertet, säger Camilla. Vi lär ut handgreppen för alla barn från spädbarnsålder till pubertet, säger Camilla.

”Vi kan inte skydda dem mot allt”

En rädsla för att allt i omgivningen kan vara dödsfällor har nog de flesta föräldrar upplevt. Men det är viktigt att låta våra barn vara barn, säger Camilla:

– Vi kan inte skydda dem mot allt. De ska få ramla och slå sig, skrapa knäna och få en feberkramp, det hör till uppväxten.

Likaså måste måste de få prova sig fram att äta olika saker för att lära sig att tugga.

– Ni vet bäst som föräldrar vad just ert barn klarar av. Börja med små bitar och ha dem under uppsikt när det äter. Och gå en kurs så vet du vad du ska göra om olyckan är framme!

EXTERN LÄNK: Läs mer om första hjälpen för barn här

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln