Brunnberg: ”Gallskrek under inspelningarna”

Av: Daniel Söderbäck

Publicerad:
Uppdaterad:

Ulf Brunnberg

Han körde klassiska Jönssonligan-bilen Ulf Brunnberg minns Impalan: ”Stängde man bakluckan åkte bildörren upp”

1 av 9 | Foto: KARIN TÖRNBLOM
Ulf Brunnberg spelade ”Ragnar Vanheden” i åtta Jönssonligan-filmer. Han var den som alltid körde och utförde alla stunts med den klassiska bilen som tjuvligan hade.

Fansen suktar efter den klassiska Jönssonligan-bilen.

En som känner den utan och innan är Ulf Brunnberg, 68, som körde bilen i rollen som ”Vanheden”.

– Några av mina medspelare i filmerna gallskrek under inspelningarna och undrade om de skulle överleva, säger skådespelaren till Aftonbladet Bil.

Miljontals människor har sett Jönssonligan-filmerna med de klassiska banditerna Charles Ingvar ”Sickan” Jönsson, Ragnar Vanheden och Harry ”Dynamit-Harry” Kruth.

Minst lika klassisk har den gamla bilen som används i åtta av filmerna blivit, en Chevrolet Impala från 1964.

Tonefilm äger bilen och får varje månad samtal från fans som vill köpa den, men ägarna vill inte sälja den.

En som känner bilen utan och innan är skådespelaren Ulf Brunnberg, 68, som körde bilen i filmerna och utförde alla stunts.

”Fick vara försiktig”

– ”Chevan” var bra. En bra V8 med helsoffa, minns Ulf Brunnberg och fortsätter:

– Man kunde ju inte köra formel 1 med den och inte go cart heller för den delen. Den var ju med i åtta filmer, så man fick vara försiktig så den skulle hålla.

Vad minns du mest av bilen?

– Det var speciellt med helsoffan. Gled inte jag som körde till höger så gled passageraren till vänster. Stängde man bakluckan åkte bildörren upp.

– Några av mina medspelare i filmerna gallskrek under inspelningarna och undrade om de skulle överleva, säger han och skrattar.

En bilentusiast

Att just Ulf Brunnberg fick köra bilen var nog tur. Han benämner sig själv som en riktig bilentusiast och den klassiska ”Impalan” ligger honom varmt om hjärtat.

– Det fanns ju inga elektriska finesser, automatlådan var det enda. Man kunde åka fram och bak med soffan, men upp och ner gick inte. Sedan hade den en jätteratt, så det var som att stå på en segelbåt och styra. Man fick se igenom ratten för att se körbanan. Den hade ett sound som var härligt.

Skulle du själv vilja köpa den?

– Nej, inte jag personligen, men jag har haft många i min närhet som har varit sugna, säger Ulf Brunnberg och avslutar med ett skratt:

– Man kanske skulle ha den och åka runt och skrämma folk, de blir som tokiga när de får se den.

Publicerad:

MER OM MIN BIL