Hillary Clintons nya super-van

Av: Erik Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Foto: AFP/MICHAEL B. THOMAS
Hillarys framtida hem – åtminstone fram till presidentvalet 2016.

Hillary Clinton

Hillary Clinton vill bli USA:s nästa president.

Och här är bilen som ska ta henne till Vita huset.

En bepansrad super-van med 6,0-liters V8:a – uppkallad efter Scooby Doo.

Här är bilen som ska ta Hillary Clinton till Vita huset – men först längs tusentals mil genom USA:s vidsträckta stater. Trots att presidentvalet hålls först hösten 2016 drog Hillary i dagarna igång sin kampanj med en 160-mil lång bilresa. Och det med en av kampanjens största snackisar; den sex meter långa Chevrolet Express-bilen uppkallad efter seriefiguren Scooby Doo.

Inte kört bil på 19 år

Visserligen har Hillary Clinton sagt att hon själv inte kört bil sedan 1996 – men det gör inte henne till en passiv passagerare. Enligt journalisten Daniel Halper som skrivit boken Clinton, Inc är Hillary lite av en ”baksätesförare” och en ”mikromanager”, enligt Time.

Bilen i sig är en vanlig amerikansk bil, men Scooby-varianten är en bepansrad och ombyggd lyxversion av Explorer Van Company enligt Yahoo Autos.

Motorn är naturligtvis ”den stora”, en 6,0-liters bensin-V8:a med 347 hästkrafter. Bränsleförbrukningen då? 1,5 liter per mil på landsväg, enligt Chevrolet.

Ska bli folklig

Vilken bil som ska ta Hillary runt om i USA är noggrant utvalt för att göra Hillary till en mer ”folklig” presidentkandidat, vilket också gör det extra viktigt att hon åker en amerikansk bil. Varför har hon då döpt den till Scooby? Enligt hennes kampanjstab påminner namnet Hillary om Scooby Doos gröna Mystery Machine-skåpbil. Och dessutom hade bilen som ingick i kampanjen i senatorposten i New York exakt samma smeknamn.

Publicerad:

MER OM MIN BIL