Lita på magkänslan när du köper begbil

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-12-13

Ingen har väl sagt att det är lätt att köpa begagnad bil. Det finns så vansinnigt många att välja bland. Risken är överhängande att gå in i ett spanartrauma, där jakten bara fortsätter utan att resultera i köp.

Ett gott råd: Ta en paus – mer än tre sömnlösa nätter framför salusajterna på internet är inte hälsosamt.

Priserna varierar från handlare till privatsäljare, från stad till landsbygd och från bilar till bilar utan någon uppenbar skillnad mellan dem.

Att vara ute i begbilssvängen känns lite grann som att promenera genom en arabisk marknad. Alla är billigast.

Om säljaren är en bilhandlare erbjuder han kanske garanti, bra finansiering och din nuvarande bil i inbyte till en inte alltför deprimerande köpeskilling. Är det en privatperson får du ett lågt pris och på sin höjd en runt-hörnet-garanti.

Då har jag bara talat om de pålitliga säljarna.

Fula fiskar finns i de flesta vatten, så även i bilhandelns grumliga delta. Bland favoriterna har vi ”Hederlige Harry” med kontoret på fickan och med krängarfraser som ger dig kalla kårar längs ryggraden. Vi har ”Klåparen” som inte drar sig för att backa mätaren några tusen mil för att göra bilen lite attraktivare. Eller den absolut fräckaste; ”Gangstern”, som helt enkelt stulit bilen och gett den en ny identitet. Alla tre äger förmågan att kränga bilar med kvarliggande avbetalningsplan och kan utan att blinka dikta ihop en servicebok utan anmärkningar. Förhoppningsvis ringer varningsklockorna i tid och du slipper göra affärer med dessa hala typer.

Det ska vara kul att köpa begbil. Och det behöver inte vara så vansinnigt svårt. Lita mest av allt på magkänslan. Känns det inte rätt – välj bort och titta på nästa bil.

Tre bra familjebussar

David Lilja (bil@aftonbladet.se)

Följ ämnen i artikeln