Vaxinera lacken

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-06-29

Vi hjälper dig att välja rätt 45 olika vaxer i stort test

Vem vågar vaxa bilen?

Svar: alla borde försöka – för det behöver inte vara svårt.

Aftonbladet har testat 45 bilvaxer för att du ska kunna göra rätt val: bäst glans, minst jobb och längst hållbarhet.

Hemligheten med att vaxa är att välja rätt vax. När sedan bilen står glänsande och fin kan man dessutom glädja sig över att ha gjort miljön en tjänst, eftersom en blank lack är lättare att hålla ren utan aggressiva rengörings- och avfettningsmedel.

45 olika bilvaxer

Sammanlagt hittade vi 45 bilvaxer på svenska butikshyllor. Dessa lades i rutsystem på redaktionens bilar, som fått rulla i slask och smuts över vinterhalvåret. För att se vad luftföroreningarna kan ställa till med har vi dessutom haft tre motorhuvar liggande utomhus, också de försedda med rutsystem av olika bilvaxer.

Men det är inte bara hållbarheten som är viktig för ett bilvax. Lättjobbat och jämnblankt ska det också vara. Om vaxningen går lätt och snabbt blir den oftare utförd, en viktig aspekt i sammanhanget. Inte ens de bästa vaxerna håller mycket längre än tre, fyra månader. Därför bör man vaxa bilen flera gånger per år för att få ett bra lackskydd.

Till skillnad mot bilar finns det hos bilvaxerna ingen tydlig koppling mellan pris och kvalitet. Ett vax som kostar 80 kronor litern kan vara bättre än ett som kostar 500 kronor.

Det finns heller inget samband mellan långlivat resultat och stor ansträngning. Ett tungjobbat vax sitter inte bättre bara för att man sliter hårt.

Välj rätt vaxtyp

Däremot har förarbetet stor betydelse. När bilen ska vaxas bör man använda kallavfettning, högtryckstvätt och schampo. Sedan rengörs lacken med en ”cleaner”, ett lackrengöringsmedel. För att få ren lacken krävs en del svett och några timmar, eller så köper man en oscillerande vaxpolermaskin (kostar 250–500 kronor) och låter den göra jobbet på en halvtimme.

Först därefter läggs vaxet på.

För att få ett hanterbart resultat presenterar vi alla mätdata i två tabeller (se sidan bredvid): bilvax som både polerar och vaxar i ett moment (vaxpolish), samt de som enbart vaxar (och först kräver rengöring med annat medel).

Vill du ha ett bra allroundvax som funkar i de flesta situationer?

Eller ett vintervax som motstår kallavfettning?

Eller det vax som kräver absolut minst ansträngning? En samvetsfråga – men i den här artikeln hittar du svaren som hjälper dig till ett bättre resultat.

Bästa allroundvax

Bästa vintervax

Bästa latmansvax

Pär Brandt

Följ ämnen i artikeln