Testa ny semesterform – och nytt sätt att hyra husbil

Av: Kristofer Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Två husbilar för den som vill hyra i kategorin ”aktiv” – modellerna är Knaus Boxstar.
Foto: KNAUS
Två husbilar för den som vill hyra i kategorin ”aktiv” – modellerna är Knaus Boxstar.

Intresset för husbilar är större än någonsin i Sverige.

Försäljningsstatistiken slår ideligen rekord.

Många vill gärna hyra husbil för att testa ny semesterform, men utbudet av husbilar är klent.

Nu kommer ett nytt uthyrningskoncept för husbilar – av tysk modell.

I takt med det ökade intresset stiger kontinuerligt efterfrågan för att hyra husbil. Fler aktörer, företag och privatpersoner, hyr ut bilar på klassiskt vis. Men nu introducerar generalagenten Lars Bergholm ett tyskt koncept, (rentandtravel.de) att hyra husbil på svensk mark.

Det sker i Valbo utanför Gävle och i Smedjebacken till att börja med. Här får två återförsäljare tillgång till fem husbilar. Men målsättningen är att man, inom ett år, ska kunna hyra husbil på ett tiotal orter runt om i landet.

Svensk variant

– I Tyskland är uthyrning av husbilar förstås mycket mer utbredd. Sedan några år finns ett koncept som kallas rentandtravel som vi nu gör en svensk variant av, berättar Lars Bergholm, ägare och vd för Bergholm samt också vice ordförande i HRF (Husvagnsbranschens Riksförbund).

Ifjol inledde Lars Bergholm ett pilotprojekt i Stockholm där en handfull husbilar hyrdes ut via en återförsäljare.

– Bilarna var fullbokade. Hyrde ut 18 veckor under den första timmen, vill jag minnas. Vi hade fyra bilar för två personer och två familjebilar för uthyrning. De kostade 9 000 respektive 12 000 kronor per vecka, säger Lars Bergholm.

Gävle och Smedjebacken

Nu vidareutvecklas den tyska idén på två platser. Valbo och Smedjebacken blir utgångspunkter. Här hämtar och lämnar du husbilen som hyrs i en vecka. Grovhugget finns två kategorier av bil att välja mellan. En mindre för aktiva och en något större för familjen. Bilen bokar du via sajten rentandtravel.se eller på Blocket. Kostnad per vecka, från 9 000 kronor respektive 12 000 kronor.

Foto: KNAUS
En husbil i kategorin ”familj” – en Knaus Sky TI

– Filar just nu på de sista villkoren innan vi rullar ut idén. Vi har jobbat rätt mycket för att anpassa det tyska konceptet till svenska förhållanden.

Tidigare var det i stort sett under åtta sommarveckor som folk var intresserade av att hyra husbil i Sverige. Lars Bergholm ser en ny och spännande trend.

– Ser en potential och en helt ny kundkrets till att börja med. Och kombinationen av ett något mildare klimat i södra Sverige och ett förändrat semesterbeteende med mer aktiva inslag har ändrat förutsättningarna för att hyra eller hyra ut husbil. Nu rullar hus­bilar nästan under årets alla månader, även om sommar fortfarande är högsäsong, säger Lars Bergholm.

Europeiskt utbyte

I Tyskland har uthyrningsmarknaden varit stor länge. Att det dröjt i Sverige beror förstås på den korta uthyrningsperioden. Utbudet i Bergholms idé är valt med hänsyn till körkortsgränsen på 3,5 ton för B-körkort och samtidigt hoppas man också nå besökare från andra länder via sajten.

– Ser en möjlighet att också tyskar eller österrikare bokar en husbil via sajten, flyger hit och plockar ut bilen. Eller vice versa.

Och i husbilskulisserna pågår fler diskussioner om uthyrningsprojekt eller hur man organiserar flera personer i delägarskap (sharing) i en husbil.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN