Nu är risken störst att krocka med älg

Publicerad 2013-09-12

Tio smarta tips – så gör du för att hindra olyckan

Foto: SHUTTERSTOCK

Nu är det älgjakt i Sverige – då gäller det att vara extra försiktig på vägarna.

September och oktober toppade olycksstatistiken förra året, så det gäller att se upp.

I år har hittills 3 018 trafikolyckor med älg rapporterats enligt Nationella Viltolycksrådet. Förra året inträffade flest olyckor i september och oktober, i samband med älgjakten.

– Under hösten befinner sig både jägare och svampplockare i skogen och då ökar risken för att djuren söker sig till vägarna. Som billist ska man vara extra försiktigt vid gryning och skymning då älgarna är som mest aktiva. Det är även viktigt att vara uppmärksam på terrängen runt omkring vägen, säger Anna Johansson på Renault Försäkring, som sammanställt en lista med åtgärder.

Jaktiden i Sverige varierar beroende på klimat och älgarnas brunst. I södra Sverige startar älgjakten andra måndagen i oktober, då brunstperioden har passerat. I norra Sverige jagas älgen även innan brunsten och där startar älgjakten första måndagen i september. Längden på jakttiden varierar och bestäms varje år av Länsstyrelsen.

Så undviker du olyckorna:

Respektera varningsskyltarna och var extra vaksam där det är skyltat för älg.

Anpassa hastigheten efter väglaget. Tänk på att vilda djur rör sig extra mycket i gryning och skymning och att sikten försämras vid dålig väderlek.

Var inte bara uppmärksam på vägen, utan även på terrängen runt omkring. Ser du reflexer i mörkret kan det var älgens ögon som reflekteras i billjuset.

Ser du en älg på avstånd, undvik att tuta och blända ner till halvljus. En skrämd älg kan bete sig oberäkneligt och innebära fara.

Ladda ner appen Viltolycka (Nationella Viltolycksrådets mobilapp). Här går det att se om det skett några olyckor i området tidigare. Om det inträffar en olycka och föraren måste kalla efter hjälp, så går det även att få fram den exakta positionen för platsen via appen.

Så gör du om olyckan är framme:

Skadar du eller hittar du ett trafikskadat djur är du skyldig att ringa 112 och göra en polisanmälan.

Gå inte fram till djuret. Är det skadat kan det bli stressat och gå till attack.

Har djuret avlidit och ligger vid sidan av vägen – kontakta polisen snarast på 114 14.

Varna andra genom att sätta ut en varningstriangel

Du är skyldig att märka ut platsen för sammanstötningen så att eftersöksjägare lättare kan hitta den.

På Nationella Viltolycksrådets hemsida kan du beställa markeringsremsa. Det går även bra att märka ut med ex. en färgad platspåse.

Aftonbladet

Följ ämnen i artikeln