Lasermannen pressad av tysk polis

Publicerad 2016-12-03

Misstänks för 24 år gammalt mord

John Ausonius, känd som Lasermannen, blev hårt pressad i förhör med tyska polisen.

Frågorna övergick tidvis till att bli rena anklagelserna om att det var han som utfört mordet på en kvinnlig garderobiär i Frankfurt 1992.

– Innan du sköt fru Zmigrod hade du skjutit på fem människor i Sverige, sa förhörsledaren.

Tyska polisens fantombild av hur gärningsmannen som mördade Blanka Zmigrod ska ha sett ut.

För drygt en vecka sedan begärde tyska myndigheter John Ausonius utlämnad.

Eventuellt kommer åtal nu att väckas för ett mord som skedde i Frankfurt 1992, och som Ausonius blev misstänkt för redan 1996.

Offret, Blanka Zmigrod, 68, hade Ausonius haft en dispyt med på en restaurang där hon arbetade i garderoben.

Han misstänkte att hon stulit ett elektroniskt fickminne av märket Casio i hans rock. Det blev en högljudd diskussion och innan Ausonius lämnade restaurangen sa han:

– Det här är inte det sista ni ser av mig!

Sköts i huvudet

En dag senare, på natten på väg hem, sköts kvinnan i huvudet med en pistol av kaliber 6,35 mm. Ausonius hade haft två pistoler av den kalibern. Men den pistol som tyska polisen misstänker har använts vid mordet säger Ausonius att han sålde en tid före mordet.

Gärningsmannen hade kommit på cykel, ett tillvägagångssätt som Ausonius använde vid en mängd av de bankrån han dömts för, och något som de tyska utredarna menade var ovanligt och pekade mot just Ausonius.

Ett vittne har också lämnat en beskrivning av hur gärningsmannen såg ut och utifrån den har en fantombild framställts. Den har visats i tyska motsvarigheten till Efterlyst.

Begäran om utlämningen föregicks av ett nytt förhör med Ausonius som hölls inne på fängelset i augusti förra året. Förhöret tog nästan en hel dag.

Ausonius förklarade där att innebörden av hans sista ord var att han skulle ta upp saken med restaurangens ledning. Att han skulle berätta hur han blivit behandlad av garderobiären så att hon skulle få en reprimand av sina chefer.

Advokaten kritisk

Advokat Thomas Olsson är kritisk till den långa handläggningstiden – nära 20 år. Han menar att det är ett oacceptabelt brott mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna som bland annat säger att en brottsmisstänkt ska få sin sak handlagd skyndsamt.

Eftersom Ausonius redan avtjänar ett livstidsstraff i Sverige kan han komma att "lånas ut" till Tyskland under en rättegång och därefter återföras. Ett eventuellt straff kommer då att bakas in i det pågående livstidsstraffet och kan få konsekvenser för permissioner och försena tidpunkten för när livstidsstraffet kan tidsbestsämmas.

Ausonius har tidigare uppgett för Aftonbladet att han inte har något emot att åka ner, men att det måste ske under korrekta former.

– Jag tror ju att jag kommer bli frikänd och att ärendet kommer bli nerlagt där nere.

Chefsåklagare Krister Petersson vid internationella åklagarkammaren bedömer att ett beslut i utlämningsfrågan kan vara klart senast i mitten av december.