Ausonius är häktad i sin frånvaro

Publicerad 2016-11-22

Riskerar åtal för 24 år gammalt mord

John Ausonius, känd som Lasermannen, är häktad i sin frånvaro för ett mord i Frankfurt 1992 och en europeisk arresteringsorder är nu utfärdad.

En formell begäran om att han ska utlämnas till Tyskland har också kommit in till svenska myndigheter.

– Jag utgår från att han kommer att åtalas, säger Krister Petersson, chefsåklagare vid internationella åklagarkammaren.

Aftonbladet kunde i helgen berätta att Tyskland begärt Ausonius utlämnad för mordet på 68-åriga Blanka Zmigrod, som dödades i Frankfurt för 24 år sedan.

Tyskarnas begäran har hanterats av chefsåklagare Krister Petersson, som nu ska agera vidare.

– Jag har gått till tingsrätten och begärt att Ausonius ska få en offentlig försvarare, han vill ha Thomas Olsson. Och sedan kommer vi förhoppningsvis att hålla förhör den här veckan med Ausonius, säger Krister Petersson.

Förhören kommer inte gälla något om själva mordet och bevisläget utan handla om de rent formella sakerna som gäller arresteringsordern. Förhören ska därefter sammanställas och sedan blir det tingsrätten som får besluta om han ska utlämnas eller inte.

– Vi ska kontrollera att en domstol, en behörig myndighet, har fattat beslut om att han ska vara häktad. Och det finns ju där. Sedan ska ju Ausonius i princip delges innehållet i den här begäran, höra om det finns några hinder mot att utlämna honom till Tyskland.

Vad skulle det kunna finnas för hinder, rent teoretiskt?

– Han sitter ju dömd till livstids fängelse här i Sverige. Man kan då, inom citationstecken, låna ut honom under tiden som rättegången är. Och sedan får han återföras till Sverige.

– Och Thomas Olsson brukar ju framhålla Europakonventionen, och om de har synpunkter på att det varit ett långvarigt förfarande i Tyskland, och har invändningar mot det, då vet inte jag hur domstolen kommer att bedöma den saken. Men Tyskland är ju en demokrati så jag utgår från att de också värnar de mänskliga rättigheterna.

Advokaten kritisk

Som Aftonbladet tidigare berättat är advokat Thomas Olsson starkt kritisk till hur Tyskland har hanterat utredningen.

På basis av vittnesuppgifter framställde tyska polisen en fantombild av mördaren som visades i en tysk motsvarighet till Efterlyst. Något år efter att Ausonius gripits i Sverige blev han 1996 delgiven misstanke om Frankfurt-mordet. Sedan har det inte hänt så mycket mer - förrän nu. I Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna, som brukar anses stå över svensk lag, sägs att brottsutredningar måste göras skyndsamt.

Thomas Olsson:

–  Att avvakta med att utreda en misstanke under så här pass många år, vi talar om uppåt 20 år, det är ju naturligtvis fullkomligt oacceptabelt. Och vittnar om en bristande respekt för de här reglerna.

"Kommer inte bli något Assange-ärende"

Krister Petersson ser i alla fall en svensk, snabb handläggning framför sig.

– Min förhoppning är att det här inte blir något Assange-ärende som tar sex år. Utan att vi kommer klara det här på den föreskrivna tiden om ungefär en månad.

Betyder detta att Ausonius nu blir åtalad?

– Jag är inte någon expert på den tyska processrätten. Men skulle jag som svensk åklagare begära någon häktad i sin frånvaro, begära honom efterlyst, och få honom till Sverige, skulle det ju rätt mycket till om jag inte skulle fullfölja det och gå till åtal. Jag kan inte föregripa den tyska utredningen men jag utgår från att de har, som vi brukar säga, på fötterna. Har man tagit det här stora steget utgår jag ifrån att man låter en domstol pröva misstankarna.

Har du någon inblick i om det finns något nytt som tillkommit, om de tittat efter dna till exempel?

– De har ju varit här och jag har pratat med den tyska åklagaren men jag har inte fått intrycket att det är något genombrott som skett på senare tid, utan de har känt till här misstankarna under ett tag och varför det har tagit sådan tid vågar jag inte svara på.

John Ausonius, 63, säger till Aftonbladet att han är oskyldig till mordet och ställer sig frågande till att Tyskland nu, 20 år efter att han delgavs misstanke 1996, kommer med en begäran om utlämning.

– Jag har ju ingenting emot att åka, jag tror ju att jag kommer bli frikänd och att ärendet kommer bli nerlagt där nere. Men det måste ju gå korrekt till.