Tyskland begär lasermannen John Ausonius utlämnad

Uppdaterad 2016-11-21 | Publicerad 2016-11-19

Advokaten: ”Fullkomligt oacceptabelt”

John Ausonius, känd som Lasermannen, blev 1996 delgiven misstanke om ett mord i Tyskland.

Nu, 20, år senare vill tyska myndigheter ha honom utlämnad.

– Jag ifrågasätter om de verkligen har rätt att komma med ett åtal efter alla dessa år, säger John Ausonius till Aftonbladet.

John Ausonius, 63, har avtjänat så mycket av sitt livsstidsstraff att han börjat få permissioner på egen hand. Fyra gånger om året får han komma ut åtta timmar i taget, varannan gång helt utan bevakning. Senast var för 14 dagar sedan.

Han har suttit inlåst sedan i juni 1992, drygt 24 år.

Nu när det svenska straffet snart börjar vara avtjänat kan ytterligare ett straff komma till - i Tyskland.

Det gäller mordet på 68-åriga Blanka Zmigrod som sköts i huvudet på kort avstånd med en pistol, då hon var på väg hem från jobbet som garderobsvärdinna på en restaurang i Frankfurt.

Mordet skedde i februari 1992.

Var på platsen veckan innan

När Ausonius greps för sina attentat mot mörkhyade blev alla hans utlandsresor kartlagda. Det visade sig så småningom att han också varit på den aktuella restaurangen i Frankfurt veckan innan mordet skedde.

Han hade då haft dispyt med kvinnan sedan ett fickminne av märket Casio försvunnit. Ausonius trodde att hon stulit fickminnet och skällde ut henne.

En hylsa som hittades på platsen visade att mordvapnet var av samma kaliber som en pistol Ausonius hade haft, 6,35 millimeter. Han medger att han haft ett vapen av den kalibern, men förklarar att han sålt det i Tyskland en tid innan mordet skedde.

John Ausonius blev misstänkt och hördes av tysk polis 1996 på Kumlafängelset. Men sedan hände inget mer förrän för två år sedan. Då kom utredare från Tyskland och höll nya förhör. Inget nytt tycktes ha tillkommit, bevisläget såg ut att vara detsamma som 1996.

Även Ausonius inställning var densamma - att han är oskyldig till mordet.

”Måste gå korrekt till”

I slutet av förra veckan fick Ausonius besked om att Tyskland nu vill ha honom utlämnad, något som han ställer sig starkt tvivlande till.

Han säger till Aftonbladet:

– Har de verkligen rätt att komma med ett åtal nu när det inte har hänt någonting på 20 år? Den frågan är viktigast att få svar på innan jag vet vad jag ska svara på om jag ska åka ner dit eller inte.

– Jag har ju ingenting emot att åka, jag tror ju att jag kommer bli frikänd och att ärendet kommer bli nerlagt där nere. Men det måste ju gå korrekt till.

När det blev känt att Tyskland ville hålla förhör drogs hans permissioner han haft dittills utan anmärkningar in. Nu befarar han att samma sak ska ske igen.

”Fullständigt oacceptabelt”

Ausonius advokat Thomas Olsson har ännu inte fått ta del av några dokument. Men menar att det är högst tveksamt om åtal kan väckas när det gått så lång tid.

– Man har naturligtvis att ta ställning till bestämmelserna i Europakonventionen om att få en skyndsam handläggning, det vill säga att misstankar utreds och delges inom skälig tid, säger Thomas Olsson. Och med hänsyn till den tid som gått här, och den passivitet som de tyska myndigheterna har uppvisat, så får man nog anse det är relativt uppenbart att den principen har kränkts.

– Och exakt vad det får för rättsverkningar det får man ju bedöma i varje enskilt fall. Men att avvakta med att utreda en misstanke under så här pass många år, vi talar om uppåt 20 år, det är ju naturligtvis fullkomligt oacceptabelt. Och vittnar om en bristande respekt för de här reglerna.

Thomas Olsson var med vid förhören som de tyska utredarna höll förra gången. Sedan har han inte fått någon mer information.

– Vi har ju skrivit till tyskarna flera gånger och försökt få besked i de här frågorna, om att skynda på, och även åklagaren har sökt ett besked, men tyskarna har ju inte svarat.

Även om inte alla de juridiska delarna är redovisade har Thomas Olsson ändå sin uppfattning klar.

– Vi vet ju ingenting i dag om vad det är som har hänt, men så mycket kan jag ju konstatera att de har inte respekterat reglerna om att utredningar ska göras skyndsamt och inom skälig tid. Utan man har förhållit sig flagrant passiva från deras sida. Och det kommer naturligtvis få en betydelse för prövningen av en sådan här anklagelse.

John Ausonius, som för närvarande  sitter på en klass 2-anstalt med lägre säkerhet, har flera gånger ansökt om att få sitt straff tidbestämt, men har hela tiden nekats. Senast var 2015.