Regeringen förstod inte sprängkraften i dubbelsmockan mot Saudi

BRYSSEL. Regeringen med Stefan Löfven och Margot Wallström i spetsen underskattade sprängkraften i den dubbla offensiven mot Saudiarabien.

Nu tvingas de krishantera på en nivå som Sverige inte ägnat sig åt på många, många år.

Saudiarabien och dess allierade markerar på nytt mot Sverige. Tills vidare kommer det inte att utfärdas några nya arbetsvisa för svenska medborgare.

Dessutom kritiserar Islamiska konferensorganisationen, OIC, utrikesminister Margot Wallström (S) för att ha blandat sig Saudiarabiens inre angelägenheter och förödmjukat landets ”sociala normer, juridiska system och politiska institutioner”.

Krismötet på näringsdepartementet i går kväll mellan delar av det svenska näringslivet och Wallström och näringsminister Mikael Damberg (S) var bara grädde på moset.

I backspegeln är det kristallklart att regeringen underskattade sprängkraften i den dubbla offensiven mot arabvärldens mäktigaste land.

Det började med att Margot Wallström i januari kraftigt kritiserade spöstraffet av bloggaren och människorättsaktivisten Rafi Badawi. Saudiarabiens ambassadör kallades även till UD för att motta en formell protest.

Det fortsatte i riksdagens utrikesdebatt i februari då Margot Wallström bland annat sade att ”framför allt kränks ju kvinnors rättigheter. De får inte ens köra bil. Man piskar bloggare, och man har en kungafamilj med absolut makt. Då är det klart att vi inte kan använda något annat ord än diktatur”.

Kritik av det här slaget må vara svårsmält för Saudiarabien. Men det utlöser inte storskalig, diplomatisk krigföring.

Men när uttalandena toppades med uppsägningen av avtalet om vapenexport var måttet rågat för den regerande kungafamiljen.

Uppsägningen hade kommunicerats till Riyadh i förväg och var förklaringen till att Margot Wallström, trots att hon var inbjuden som hedersgäst, inte fick tala på Arabförbundets utrikesministermöte i Kairo för knappt två veckor sedan.

Tyskland valde en mjukare väg. Angela Merkel markerade också mot spöstraffen av Raif Badawi. Men tyskarna uttryckte det som att man ”frös” vapenexporten. Inte lade ner den.

Förra året sålde Sverige krigsmateriel för knappt 340 miljoner kronor till Saudiarabien. Att det förpassas till arkivet är alltså ingen stor förlust för någondera part.

Men Saudi, med ett klanvälde som överlevt ända in i vår tid, blev offentligt förödmjukad av dubbelsmockan.  Först uppläxad. Och sedan uppläxad igen - inför hela världssamfundet. Det var mer än de tålde.

Regeringens ställning blir inte enklare av att den tvingas föra ett slags tvåfrontskrig. Dels mot Saudiarabien och dess allt fler allierade. Dels mot näringslivet.

I en debattartikel varnade 31 direktörer för konsekvenserna redan innan vapenavtalet sades upp. Vid mötet i går påstod Svenskt Näringlivs vd Carola Lemne att de redan märks. Möten skjuts upp, folk blir sjuka. Men i toppstyrda stater kanske det inte är så konstigt? Där är ju alla rädda för att trampa fel.

Statsminister Stefan Löfven (S) var påtagligt dämpad när han kom till EU-toppmötet här i Bryssel och underströk att situationen inte är bra:

– Nu arbetar vi med att lösa den här situationen så snabbt det någonsin går och gör därför ett systematiskt och seriöst arbete i alla tänkbara kanaler för att återställa en bra relation.

Det riskerar att ta lång tid.