Kan du skilja AI från äkta? Här kan du testa dig (och få våra 5 bästa tips)

Är det lätt att skilja AI-genererat innehåll från äkta?

Det är en fråga som många ställer sig just nu.


I vårt quiz (här i text, här i tv) kan du testa dig själv – och dessutom få några tips på vad du ska titta efter när du försöker granska en bild, text eller ljudfil. Eller vad det nu kan vara.


Men det korta svaret på frågan är att det är väldigt, väldigt svårt. Speciellt när det gäller så kallade ”

deep fakes”. Förfalskade videor, bilder eller ljud som genom maskininlärning kommit att bli så genomarbetade att de framstår som äkta

Det kräver tid, övning och kanske till och med ett konto hos ett av de deepfake-avslöjarverktyg som poppat upp.

För självklart sker massa innovation på ämnet, där techjättar, medier och organisationer kraftsamlar för att möta AI-hotet. Ett exempel är TrueMedia, vars verktyg nyligen gjorts tillgänglig för alla. Vi har testat det och de tidiga resultaten är lovande.

Problemet är bara att de som är ute efter att vilseleda också ligger i framkant. Och kan så klart också använda verktygen som skapats för att bekämpa deepfakes, bara skruva lite på innehållet tills de inte upptäcks längre.


År 2024 blir som många vet ett globalt supervalår där nästan hälften av världens invånare ska rösta. Detta sammanfaller med explosionen av just deepfakes och annan typ av

generativ AI, Generativ AI är en typ av artificiell intelligens som skapar något nytt och unikt, som text, bilder, videor och digitala upplevelser.som gör att vem som helst med ett knapptryck kan skapa hur mycket innehåll som helst.

Stiftelsen Världsekonomiskt forum menar till och med att AI-genererad desinformation är ”det största hotet mot utvecklingen i världen de kommande två åren”.


Det är lätt att förstå varför: smutskastningskampanjer mot enskilda, fejkade nyhetssändningar, helt påhittade tal från politiker, lögner om valfusk, ja, listan på potentiella hot går att göra lång (och vi har redan sett några exempel i de val som redan hållits).


Det är ingen vild gissning att det nya landskapet bli en utmaning för oss alla. En ännu större utmaning, kanske man ska säga, för källkritik var svårt redan före AI:s intåg (läs gärna mer om detta här!).

Det är så klart viktigt att komma ihåg att allt AI-genererat innehåll inte är desinformation. Nyhetsmedier som Aftonbladet använder sig av ny teknik för att sammanfatta nyheter, göra research och transkribera långa intervjuer. Och här går utvecklingen fort, fler tjänster kommer att komma!


Exakt hur vi på Aftonbladet hanterar den typen av material kan du läsa i vår policy. Men i korthet:

  • Vi använder AI för vissa uppgifter, både i research och publiceringar. Men när det har en avgörande betydelse berättar vi det.
  • Vi gör vårt absolut bästa att verifiera alla uppgifter vi publicerar, AI-genererade eller inte. Det viktigaste att komma ihåg är att allt som vi publicerar är vi ansvariga för.

Som vanligt, har du frågor får du mer än gärna mejla mig!

Är bilden på Putin äkta eller AI-genererad? Gör Aftonbladets deep fake-quiz för att få svaret.