Framtidens kvinnor kommer att kräva mer av sina jobb

Nyligen kunde vi läsa i tidningen New York Times om det familjevänliga paradiset Skandinavien. Deras fokus låg på vår generösa föräldraförsäkring. Deras undersökning visar att trots våra generösa system så ligger kvinnor 15 – 20 procent efter i löneutvecklingen, efter första barnet. I samma artikel kan man utläsa att detta ej drabbar män.

Alla tecken pekar åt samma håll – att skaffa barn skadar kvinnors löne- och karriärutveckling, men inte mäns. Enligt OECD tar kvinnor i Sverige ut 75 procent av föräldraförsäkringen, vilket i förlängningen påverkar deras karriär- och löneutveckling. Enligt en rad studier, både från Europa och USA, visar att löneskillnaderna är mycket mindre innan första barnet.

Även Sverige är fortfarande långt ifrån jämställt. Framför allt ser vi löneskillnader. Effekterna efter Metoo har vi inte ens börjat ana, men en sak är säker, framtidens generationer av kvinnor kommer att kräva mer än tidigare generationer. Eller kanske skall jag använda ordet acceptera. De kommer inte acceptera att bli särbehandlade – de kommer helt enkelt bara gå vidare. I framtiden kommer inte kvinnor att acceptera att grabben i rummet bredvid som gör exakt samma sak har högre lön. Förstår inte arbetsgivaren detta kommer hon att gå någon annanstans.

Uppropet MeToo är och var inte bara en engångsföreteelse i historiens gång. De modiga kvinnor som ställde sig upp och sade nej till rådande ordning och normer är till en stor del den yngre generationen och de kommer inte nöja sig med några enkla och snabba lösningar. Dessa kommer kräva att hela samhället förändras och ansvar från de som styr.

Dessa förändringar kommer ej att ske över en natt. Däremot finns det i dag gott om skadlig politik som bedrivs på området som vi borde adressera snarast.

Det finansiella kapitalet kontrolleras dessutom fortfarande i huvudsak av män men i framtiden kommer humankapital att bli allt viktigare. Där ser det bättre ut, kvinnor dominerar stort på våra universitet och högskolor och många av de jobb som kommer finnas när digitaliseringen fullt slagit igenom kommer att bli kvinnoyrken helt enkelt för att det inte finns några kvalificerade män att anställa. Då är det otroligt märkligt att vår påstått feministiska regering tycker att skatten på arbete och då särskilt högkvalificerat arbete ska vara så pass mycket högre än kapitalskatterna.

När det gäller föräldraförsäkringens framtid har TCO idéer som skulle kunna bidra till ett jämlikare ansvar för barnen, genom positiva incitament, istället för kvotering. Samma tanke som ligger bakom Alliansens gamla jämställdhetsbonus, men inte lika krångligt, utan utformat så att människor begriper att ökad jämställdhet är lönsamt, också på kort sikt. Även Timbro debatterar frågan och menar att föräldraförsäkringen är ett bidrag till medelklassen och att det är låginkomsttagare och små familjer som betalar för välbärgade stora familjers föräldraledighet.

Politiken gör nog rätt i att snabba upp besluten kring vägar till mer jämställda löner och beskattning. Stefan Löfven pratar i dagarna om en bred skattereform, men är han tillräckligt mycket feminist för att se över de enormt höga skatter vi har på arbete?

Jämställda arbetsplatser och jämställda löner kommer helt klart vara normen i framtiden. Jämställda löner kommer vara en kvalitetsstämpel, och en konkurrensfördel för framtidens arbetsplatser som letar efter stjärnorna. Framtidens kvinnor kommer lämna jobben där de särbehandlas, för att gå vidare till arbetsplatser där jämlikhet råder.