Studentprotesterna i USA borde oroa Israel

USA är Israels främsta allierade i världen och har varit så under många årtionden.

Därför borde de växande studentprotesterna på amerikanska universitet allvarligt oroa Israel. Men även president Biden.

Dagens unga har inte förintelsen på näthinnan och ser inte Israel som ett offer utan som en överlägsen militärmakt som begår svåra övergrepp mot palestinierna.

Följ ämnen
Israel

Under många år var stödet för Israels sak grundmurat i USA. Både i kongressen och bland det amerikanska folket.

Därtill underblåst av starka judiskamerikanska organisationer som pläderade för Israels sak.

Protester till stöd för palestinierna var mer eller mindre icke existerande.

Det senaste Gaza-kriget har helt ändrat på den bilden.

Insikten att det var Israel som attackerades i en terroristattack av islamistiska Hamas den 7 oktober förra året bleknar alltmer i ljuset av Israels våldsamma hämnd.

De som deltar i protesterna ser istället de över 30 000 döda civila varav över 13 000 barn som ett orimligt högt pris som palestinierna fått betala.

Känslorna delas av nästan halva befolkningen. Ungefär lika många amerikaner som tycker att Israels krigföring är acceptabel (38 procent) anser den vara oacceptabel (34 procent), enligt en färsk mätning av opinionsinstitutet PEW. De äldre är mer Israelvänliga än de yngre.

Protesterna på de amerikanska universiteten har pågått en längre tid men har ökat kraftigt på sistone och spridit sig över landet. Nu hålls de på många av USA:s mest prestigefyllda universitet som Yale, Harvard, Berkley, MIT och University of Columbia.

Tältprotester på University of Columbia.

Ny Vietnam-rörelse

Studenterna reser tältläger på campus där protesterna pågår dygnet runt. Flera universitet har vänt sig till polisen för att få bort demonstranterna medan andra tvekar hur de ska göra i balansen mellan att upprätthålla yttrandefriheten men samtidigt skydda judiska studenter.

Det kan vara början till en ny Vietnam-rörelse vi ser men den här gången med udden riktad mot Israel. Vietnamrörelsen riktade sig mot de amerikanska politikernas stöd för USA krigföring i fattigt land på andra sidan jordklotet.

Nu vill de som protesterar både få stopp på Israels krigföring och för de amerikanska vapen som i en strid ström skickas till Israel och utan vilka Israel inte skulle kunna föra sitt krig.

Protesterna går inte att förklara bara med att det idag finns många fler människor med rötter i Mellanöstern som bor i USA. Det är en faktor. Men det är också något annat som hänt.

Tidigare generationer kände ett starkt stöd för Israel därför att den historiska bakgrunden med sex miljoner mördade judar under andra världskriget fortfarande hölls levande. I dag finns inte många överlevare från förintelsen kvar som kan vittna om nazisterna utrotningskrig.

Dagens unga ser främst hur en välmående och militärt överlägsen stat slår tillbaka på ett oproportionerligt sätt mot den terrorattack man utsattes för. Inte främst mot de skyldiga i Hamas utan urskillningslöst mot civilbefolkningen.

Samma i Sverige

Man ser också hur den nuvarande israeliska regeringen inte på något sätt försöker skapa fred genom att gå med på bildandet av en palestinsk stat.

Det är vad som väckt vreden. Den förstärks naturligtvis av att många fler med ursprung i arabvärlden emigrerat till USA de senaste decennierna. Ett fenomen som vi även ser i Sverige och delar av övriga Europa.

Stödet för Israel minskar.

För Israel är det på sikt en farlig utveckling. Landet är helt beroende av militärt stöd från USA i storleksordningen 30 miljarder kronor om året. Nu får man extra tilldelning. Så sent som i natt godkände senaten ett nytt hjälppaket i mångmiljardklassen.

Men om Israel förlorar slaget om folkopinionen i USA är man illa ute. Ett av slagorden som hörs vid protesterna, ”Palestina - från floden till havet”, är svårt att tolka på annat sätt än att Israel inte borde ha rätt att existera. När sådana känslor slår rot i det land som är den judiska statens största supporter borde det allvarligt oroa alla israeler.

Protesterna innebär också en utmaning för president Joe Biden i presidentvalet i november.

Hotar Biden-seger

Redan är det många med rötter i Mellanöstern i viktiga delstater som Michigan som sagt att de inte kan tänka sig att rösta på Biden i presidentvalet. I primärval som hållits tidigare i år har tiotusentals protesterat genom att inte ge Biden sin röst.

Eftersom marginalerna i vågmästarstater som Michigan kan vara små är protesterna ett klart hot mot en valseger för Biden.

Om Israel fortsätter Gaza-kriget på det sätt man bedrivit det på hittills riskerar bilden av ett folkmord att sätta sig. Då spelar det ingen roll om Israel säger att allt de gör är att försvara sig och att de försöker undvika civila offer så mycket de kan.

Israel har inte råd att i längden ignorera folkopinionen hos sin främsta allierade. Inte Biden heller.

Följ ämnen i artikeln