EU kan kopiera britternas Rwandaplan - om den fungerar

Hindren för att skicka asylsökande till Rwanda är undanröjda.

De första båtflyktingarna kommer att sättas på flyg från Storbritannien till Kigali inom några veckor.

Medan människorättsorganisationer är i uppror kommer EU:s ledare att följa experimentet med stort intresse. De har själva liknande planer.

Den konservativa regeringen i Storbritannien vill få stopp på de rangliga båtar med flyktingar som tar sig från Frankrike till de brittiska öarna. Antalet har ökat kraftigt de senaste åren. Förra året kom 30 000 migranter den vägen.

När Högsta domstolen enhälligt dömde ut planerna på att skicka flyktingar till Rwanda stiftade regeringen en ny lag som gör att alla som tar sig illegalt över havet kan flygas till Rwanda för att få sina asylansökningar prövade där. Om de beviljas asyl får det rätt att stanna i Rwanda. Inte i Storbritannien.

Kritikerna rasar mot planerna som de anser bryter mot de flyktingkonventioner som Storbritannien skrivit under.

Stora frågetecken sätts också kring om Rwanda kan anses vara ett säkert land för flyktingar.

Brittiska regeringen ser det som ett sätt att avskräcka presumtiva flyktingar från att göra den farliga resan över Engelska kanalen. Om de från början vet att deras resa slutar i Rwanda kommer antalet migranter att minska.

Experimentet, det är svårt att kalla det något annat, kommer att följas mycket noggrant av EU:s ledare.

EU har precis antagit ett stort migrationspaket. Det går också ut på att försöka minska flyktingströmmen till Europa men utan att skicka de asylsökande till länder utanför EU.

Avskräcka migranter

Men flera länder ruvar redan på liknande planer som britternas.

Danmark har på plats i Rwanda undersökt möjligheterna att träffa ett avtal liknande Storbritanniens. Italien har skrivit avtal med Albanien att ett stort antal av de som tar sig till Italien istället ska få sina ansökningar prövade i Albanien.

EU har också fört samtal med flera länder i Nordafrika om olika åtgärder för att minska flyktingströmmen till Europa. Sedan 2016 betalar EU Turkiet för att ge drygt tre miljoner flyktingar en fristad och hindra dem från att ta sig till Europa.

EU:s grundproblem är detsamma som britternas. I dag finns det inte några länder i Europa som vill ta emot flyktingar i större antal. Ändå fortsätter de komma i hundratusental varje år.

EU vill precis som britterna avskräcka människor från att söka sig till Europa, särskilt den farliga båtvägen över Medelhavet där flera tusen migranter drunknar varje år. 

Men man har ännu inte lyckats nå enighet mellan alla 27 länder om att leasa ut asylprocessen till länder utanför Europa. Ett antal EU-länder tycker att det är att gå för långt.

Men det hindrar inte att de kommer att följa britternas Rwanda-projekt med stort intresse.

Asylcenter åt Europa

Skulle det visa sig att det fungerar avskräckande är mitt tips att EU tämligen snart kommer att försöka ingå kontrakt med ett antal länder i Nordafrika som kan fungera som asylcenter åt Europa.

Precis som för Rwanda kommer den främsta moroten att vara pengar och bättre relationer med Europa. Britterna betalar närmare fem miljarder kronor för att Rwanda ska ta emot ett antal tusen flyktingar under fem år. Ju fler de tar emot desto mer pengar.

De som skapade asylreglerna efter andra världskriget som fortsatt gäller i dag hade inte förutsett att systemet skulle utvecklas till en kriminell affärsverksamhet där flyktingar och migranter betalar stora pengar för att få hjälp att ta sig till attraktiva länder.

Det har resulterat i att människor som inte flyr på grund av politisk förföljelse, krig eller svält ändå vill ta sig till Europa för att få ett bättre liv.

Resultatet är en situation där många européer upplever att det sker en kontrollerad invandring där myndigheterna inte har koll på vilka som kommer. Vilket i sin tur resulterat i en invandringskritisk väljarkår i många länder.

Ett stort antal krigsflyktingar från Ukraina har inte precis ökat aptiten på att ta emot utomeuropeiska invandare.

Chanslös

Den politiker i Europa som i dag går till val på en flyktingvänlig politik är chanslös. Den regering som vill kunna väljas om måste visa att de kan få stopp på okontrollerad invandring.

Det anses vara den främsta drivkraften hos den brittiske premiärministern Rishi Sunak. De konservativa ligger under kraftigt i opinionsmätningarna inför de val som ska hållas senare i år, troligen i oktober. Lyckas Sunak med migrationsfrågan kan det möjligen förhindra en annars given seger för Labour.

Även i många EU-länder är migrationsfrågan brännhet inför EU-valet i juni. Liksom i USA inför presidentvalet i höst.

Men det finns ingen garanti för att Rwandaspåret kommer att få stopp på flyktingströmmen.