Märkligt VMA utskickat till boende i Strängnäs – använder sig av gängkriminells röst

Publicerad 2024-03-01

Meddelandet som gick ut på fredagskvällen.

Ett falskt VMA har gått ut till boende i Strängnäs.

I ett sms uppmanas man att ringa ett nummer – som leder till en tidigare viral ljudinspelning från gängledaren Rawa Majid.

– Det är så sjukt läskigt, säger en Strängnäsbo.

Under kvällen har flera boende i Strängnäs fått ett sms som uppges vara ett

VMAEtt viktigt meddelande till allmänheten, VMA, är ett system för att varna människor om att något allvarligt har hänt som omedelbart hotar liv, hälsa, egendom eller miljö..

"Vi vill meddela att en olycka har inträffat som påverkar infrastrukturen i ditt närområde. För uppdaterad information, vänligen ring 013-xxx xx xx"

De personer som ringt upp numret har fått en ljudinspelning från Rawa Majid uppspelad för sig. Ljudinspelningen fick stor spridning i sociala medier under hösten 2023.

Många som kontaktat Aftonbladet uppger att de upplevde det som väldigt obehagligt.

– Det var så jävla sjukt. Det var den där inspelningen från den kurdiska räven när han säger ”tjena grabbar” och när han säger ”ingen rör Strängnäs”. Det var sjukt läskigt, säger en Strängnäsbo.

SOS Alarm: Märkligt

I lokala Facebookgrupper vittnar även flera personer om att de fått smset, ringt numret och lyssnat på ljudinspelningen.

– Man fattar ingenting. Varför vill någon att vi ska lyssna på den här ljudinspelningen?, säger Strängnäsbon.

Staffan Ekengren, kommunikationschef SOS alarm, anser att det är mycket konstigt företeelse.

– Det är väldigt märkligt att man hänvisar till ett nummer på detta sätt. Den tydliga kopplingen med ett telefonnummer som spelar upp ett ljud som har koppling till organiserad brottslighet att göra. Det vet jag inte om vi sett tidigare, säger Staffan Ekengren, kommunikationschef SOS alarm.

SOS-alarm vet inte hur eller vilka som genomfört detta. De vet inte heller motivet bakom.

– Från vår sida så ser vi väldigt allvarligt på detta. I de bästa av världar ska man kunna lita på alla sms som utges för att vara VMA. Men det fungerar ju tyvärr inte riktigt så, säger Staffan Ekengren.

MSB: Olyckligt

Även MSB har nåtts av informationen och ser allvarligt på det.

– Det är olyckligt att de försöker utnyttja förtroendet som VMA har på detta sätt. Det har förekommit att det skickats falska VMA via sms tidigare. Så detta skulle kunna vara ytterligare ett exempel på det, säger Elin Boman, MSB:s pressekreterare.

Hon förtydligar att VMA inte är utformade på detta sätt.

– Myndigheter gör inte så, de uppmanar inte till kontakt. Det kan vara ett bra sätt att identifiera att det är ett bedrägeri. Är man osäker så kan alltid slå på sin p4-kanal och dubbelkolla där eller kolla inne på krisinformation.se eller SOS-alarms hemsida, säger Elin Boman och fortsätter:

– Det finns ohederliga personen i alla sammanhang som vill utnyttja folks oro tyvärr.

Även polisen har fått flera larm om ett falskt VMA som sprids i Strängnäs.

– Vi känner till det här. Vi vet ännu inte hur många som fått det här smset skickat till sig. Jag vill vara tydlig med att det inte finns någon omedelbar fara för den som fått smset skickat till sig, säger Johnny Gustavsson, presstalesperson vid polisen.

Polisen har inte startat någon utredning om mass-smset.

– Vi har ännu inget gjort någon åtgärd eller öppnat någon utredning om detta. Vi får titta på om det är något vi kommer att göra, säger Johnny Gustavsson.

Vy över Strängnäs. Arkivbild.

Följ ämnen i artikeln