Liseberg frias från brott

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-07

Utredningen om Rainbow läggs ned

Klockan 18.37 – katastrof 36 passagerare kastas ner mot asfalten när karusellen Rainbow kollapsade. När olyckan sker är mellan 25 000–30 000 besökare i nöjesparken, men många väljer att gå hem. ”Det känns inte roligt att vara kvar”, säger en av dem.

Utredningen efter olyckan på Liseberg läggs nu ned och Liseberg frias.

– Undersökningen visar att olyckan inte gick att förutsäga, säger Paul Björklund förundersökningsledare.

Det var inte Lisebergs fel att åkattraktionen Rainbow kollapsade den 15:e juli i år. Den tekniska undersökningen är klar och visar att inget brott är begånget i samband med olyckan och att händelsen inte gick att förutspå, skriver Göteborgs-Posten.

- Vi kan inte styrka att ett brott är begånget, därför föreligger det inte längre någon misstanke om att så skulle vara fallet. Undersökningen visar att olyckan inte gick att förutsäga utan berodde på utarmning av materialet i svetsanslutningen. Med den vetskapen kommer vi att avskriva förundersökningen och utredningen efter att vi underrättat Liseberg, säger Paul Björklund förundersökningsledare på polisen, till GP.

Att nu Liseberg frias från misstankar innebär i förlängningen att de inte behöver betala ut skadestånd till de som drabbats. Men Lisebergs vd, Mats Hedin, säger till tidningen att de har en försäkring som täcker sådana kostnader.

Liseberg fortsätter undersöka

Liseberg kommer trots det fortsätta undersöka hur olyckan kunde inträffa. Särskilt eftersom de enligt en rekommendation från tillverkaren bytte drivaxel 2003 och den nya trots detta gick av i svetsfogen.

- Med tanke på den känslostorm som en olycka orsakar känns det skönt att veta att Liseberg inte var skyldiga till olyckan, säger Mats Wedin till GP.