Experter varnar – klämmisar kan hämma barnens utveckling

avBabs Drougge

Vad som upplevs som en skänk från ovan av många småbarnsföräldrar kan innebära att barnen hämmas i sin utveckling.

Detta menar flera näringsexperter, som varnar för de populära ”klämmisarna”.

I kön till mataffären, på bussen, eller på väg hem från förskolan är det lätt att sticka åt barnet en liten klämmis. Barnet kan själv trycka i sig en liten måltid i vagnen, utan för mycket kladd.

Den allt mer populära barnmaten i tubform riskerar dock att hämma barnens utveckling, enligt flera näringsexperter som danska TV2 pratat med.

Även en svensk docent i kostvetenskap, som Aftonbladet pratat med, ser klämmisarna som problematiska. Cecilia Olsson har forskat mycket kring barn och måltider och tycker att klämmisar bara ska ges i nödfall.

– Om man gör det någon gång för att man har bråttom på bussen och barnet börjar skrika, då är det ju okej. Men om ett barn alltid får sin mat i en klämmis, då går man ju miste om den här träningen för att kunna utveckla sitt ätande, säger Cecilia Olsson, docent i kostvetenskap vid Umeå universitet.

1 av 3 | Foto: Babs Drougge/Mattias Pettersson
Cecilia Olsson har forskat mycket kring barn och måltider.

Missar förmåga att tugga och svälja

Att suga i sig maten ensam i vagnen hindrar bland annat barnen från att skolas in i den viktiga sociala funktion som en måltid fyller.

Ger man klämmisar för ofta går barnet också miste om att öva upp sin förmåga att tugga och svälja.

Det riskerar dessutom att resultera i kräsna barn.

– Vi har en medfödd skepticism mot det som är nytt när det gäller mat, och just därför är det väldigt bra att bli exponerad för variationer. En del saker måste vi öva mycket på att smaka, se och känna. Eftersom det är så slät konsistens och smakar ganska standardiserat så kanske vi inte utvecklar den här förmågan att hantera variationer, säger Cecilia Olsson.

Kläm hellre ut på tallrik

Att få se sin mat är också en viktig del när det kommer till den kulinariska utvecklingen.

Cecilia Olsson rekommenderar därför att man i stället ser klämtuben som en förpackning, precis som den klassiska glasburken.

– Näringsmässigt motsvarar innehållet det som finns i annan barnmat, så det ser jag inte som ett bekymmer. Det man kan göra är att trycka ut innehållet på en tallrik. Då kan man ju äta den där klämmisen, men ändå vara med om måltiden, säger Cecilia Olsson vid Umeå universitet.

Dagens tre rubriker torsdag 28 juni 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM