Paypal misstänks missbrukas vid barnövergrepp

TT-AFP

Publicerad 2019-09-24

Australiens finansiella tillsynsmyndighet ska utreda betaljätten Paypal, som man tror kan missbrukas i samband med handel av dokumenterade övergrepp mot barn. Arkivbild

Australiens finansiella tillsynsmyndighet Austrac har beordrat en utredning av betaljätten Paypal, som man tror kan missbrukas i samband med övergrepp mot barn.

En extern revisor ska utreda eventuella överträdelser av landets lagar mot penningtvätt och finansiering av terrorism.

– Material som föreställer övergrepp mot barn kan beställas på nätet från Australien, från områden som Filippinerna, och Paypal är tyvärr en av de tjänster som kan användas för att göra detta, säger Austrac-chefen Nicole Rose, till ABC.

Utredningen är inte kopplad till sexövergrepp mot barn utan rör främst företagets rapporteringsskyldigheter gällande internationella överföringar, skriver Paypal i ett mejl till TT.

"De här rapporteringsskyldigheterna är viktiga skydd i den internationella kampen mot finansiell brottslighet och missbruk av betalningsplattformar, vilket PayPal tar på stort allvar."

En talesperson för Paypal Australien säger att företaget efter en intern granskning upptäckte problem med sitt rapporteringssystem till Austrac som man sedan delgivit myndigheten.