”Florence” lägger stadsdel under vatten

avTT

NYHETER

Utkanterna av ovädersvirveln Florence har börjat ösa in regn och starka vindar över North och South Carolinas kuster. Kraftiga översvämningar väntas även om stormen nedgraderats.

En stadsdel som omges av två floder i kuststaden New Bern i North Carolina har redan översvämmats och räddningsoperationer pågår, enligt uppgifter på sociala medier.

Uppemot 100 000 invånare är utan el.

1 av 2 | Foto: Tom Copeland/AP/TT
Vågorna växer vid Bogue Inlet Pier på Emerald Isle, North Carolina.

På fredagsmorgonen svensk tid, då orkanens öga fortfarande var en bra bit ut till havs, nedgraderades Florence till kategori 1 på den 5-gradiga Saffir-Simpson-skalan. Men faran är fortfarande stor.

– Snälla, sänk inte garden, säger Brock Long, chef på katastrofmyndigheten Fema.

Han betonar att vattnet lär bli ett större problem än vindstyrkan. Stormvågor på upp till fyra meter befaras, och nederbörd på kring en meter kan skapa utbredda översvämningar. Det statliga meteorologiska institutet spår att North Carolina kommer att få lika mycket regn på två–tre dagar som normalt på upp till åtta månader.

Florence för med sig vindar på som maximalt drygt 40 meter i sekunden, och förväntas försvagas avsevärt under helgen och i början av nästa vecka, meddelar USA:s orkancenter NHC.

Så har orkaner slagit mot USA 00:39
ARTIKELN HANDLAR OM