MP-toppen kräver ny EU-lag om fiske: ”På randen av en systemkollaps”

Publicerad 2024-04-07

Alice Bah Kuhnke (MP).

För att stoppa överfisket i Östersjön vill MP-toppen Alice Bah Kuhnke nu se en gemensam EU-lag som ställer högre krav på medlemsländerna.

Om lagen bryts ska dryga böter delas ut.

– Vi är många som vill ha levande hav och förstår vikten av levande hav. Utan fisk, inget fiske, säger MP-toppen Alice Bah Kuhnke.

Miljöpartiet har pekat ut haven som ett av partiets fokusområden i det kommande EU-parlamentsvalet.

Nu går partiet ut och kräver en ny EU-havslag som ska stoppa överfisket i Östersjön och andra hav i EU.

– Vi står på randen av en systemkollaps och vi behöver en havslag som tar ett övergripande ansvar för att se till att samordna de lagstiftningar som finns som berör havens livsduglighet, säger Alice Bah Kuhnke.

”Oansvariga politiker som Kullgren”

Inom EU finns redan i dag regleringar som berör fisket och unionen kommer även med jämna mellanrum överens om fiskekvoter. Men det räcker inte, anser Alice Bah Kuhnke.

– I dag utnyttjas systemet eftersom att det inte finns ett helhetsgrepp, säger hon.

I augusti förra året gick kommissionen fram med en hårdare reglering för sillen i delar av Östersjön. Men det gick inte igenom i EU-rådet, där medlemsländernas ministrar sitter, som inte ville gå så långt.

Tidöpartiernas position var att fortsatt tillåta sillfiske i Östersjön, trots att kommissionen pekat på forskningsunderlag som visade att beståndet ligger på kritiska nivåer.

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Bland annat hänvisade landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) till att orsakerna till det låga beståndet fortsatt är oklara.

– Vi har oansvariga politiker som Kullgren som ideligen och med tydlighet bryter mot de regler som finns. Även om vi har de här kvoterna och forskare som larmar om systemkollaps så bryter Kullgren och andra mot de lagarna, säger Alice Bah Kuhnke.

Om de då bryter mot regleringarna, vad skulle då ytterligare en lag göra för skillnad?

– Det här skulle med tydlighet visa att havens ekosystem och fisket är prioriterat. Vi är många som vill ha levande hav och förstår vikten av levande hav. Utan fisk, inget fiske.

Lagbrott ska leda till stora böter

Alice Bah Kuhnke vill att lagen ska utformas så att ett brott mot fiskelagen ska leda till omfattande böter eller att länder inte får medel från EU om de inte lever upp till lagens krav.

– Det ska vara i likhet med klimatlagen. Det ska kunna bli dyra böter och man ska kunna hålla inne med medel för de länder som bryter mot havslagen.

En strömming.