Alice Bah Kuhnke om Strandhälls tvärnit: ”Pikant”

Publicerad 2024-04-05

Alice Bah Kuhnke (MP) och Annika Strandhäll (S) var arkitekterna bakom ett tidigare, mycket kritiserat, förslag till en ny könstillhörighetslag.

MP-toppen är kritisk till att Strandhäll nu bytt fot i frågan.

– Det är pikant, säger Alice Bah Kuhnke.

I går tog riksdagen nästa steg för att stifta en ny könstillhörighetslag.

M, L, S, V, C och MP driver på för lagen – som ska göra det enklare för personer att byta juridiskt kön.

MP-toppen Alice Bah Kuhnke var som kultur- och demokratiminister 2018 med och tog fram ett tidigare förslag på området.

Det förslaget, som arbetades fram tillsammans med dåvarande socialminister Annika Strandhäll (S), gick mycket längre än det som nu ligger på bordet.

I stället för den nu föreslagna åldersgränsen på 16 år, med vårdnadshavares godkännande, för att byta juridiskt kön – hade S- och MP-förslaget en åldersgräns på 12 år, även det med vårdnadshavares medgivande, men där bytet inte skulle föregås av någon prövning av könsidentiteten.

Förslaget slog också fast att 15-åringar skulle få genomgå kirurgiska ingrepp i könsorganen, om det skulle finnas synnerliga skäl för det efter prövning av Socialstyrelsen.

Alice Bah Kuhnke anser att det förslaget var bättre än det som nu ligger på riksdagens bord.

– Det viktiga för Miljöpartiet i det ursprungliga förslaget från 2018 var självbestämmande, att kunna ändra juridiskt utan en bedömning från myndigheter. Det ska inte behöva ta sju år att ändra kön på pappret, säger hon.

– Det förslag som ligger på bordet är inte tillräckligt bra, men det är självklart något som våra riksdagsledamöter kommer att rösta för. Det är en frihetsreform som kommer att göra stor skillnad för de som berörs, men för den stora majoriteten så kommer vi inte att påverkas alls.

Annika Strandhäll

Ställer sig bakom 16-årsgräns

Men i en del anser Alice Bah Kuhnke att det nya förslaget är bättre – åldersgränsen för byte av juridiskt kön, som med det nya förslaget alltså har höjts från 12 år till 16 år.

– Jag tycker att 16 år med vårdnadshavares godkännande är bra, säger hon.

Varför hade ni då lägre i ert förslag?

– Tolv år med vårdnadshavares godkännande var det förslag som utredningen presenterade 2015, men nu har vi en riksdagsmajoritet bakom 16 år och jag välkomnar det förslaget.

Miljöpartiet anser att ändring av juridiskt kön helt och hållet ska baseras på individens egna uppfattning om sin könstillhörighet.

Alice Bah Kuhnke

Partiet vill inte ha några krav på varken prövningar eller medicinska kontakter innan byte av juridiskt kön ska kunna göras möjligt.

”Jag kommer att fortsätta att driva dessa frågor vidare”, skriver partiets ledamot i socialutskottet, Ulrika Westerlund, i sin avvikande åsikt i protokollet från gårdagens utskottsmöte.

Om före detta kollegans U-sväng: ”Pikant”

Den andra av de två arkitekterna till förslaget från 2018, Annika Strandhäll, har helt vänt i frågan.

S-ledamoten, som också är ordförande för S-kvinnor, ställer sig nu helt emot en ändring av könstillhörighetslagen och har vädjat till regeringen att dra tillbaka lagen.

– Det är pikant, säger Alice Bah Kuhnke om Annika Strandhälls omsvängning i frågan.

Har du ringt till henne för att prata om det?

– Nej, men jag är sugen på att göra det.