Väljarna i Burundi trotsade coronasmittan

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Publicerad 2020-05-20

Den ledande presidentkandidaten i Burundi hade inför valdagen uppmanat medborgarna att lita på att Gud skyddar dem när de gick till valurnorna under pågående coronapandemi.

Valet uppges ha gått lugnt till, men inga internationella valobservatörer fanns på plats.

– Var inte rädda. Gud älskar Burundi och om det finns människor som har testats positivt, är det så att Gud kan visa sin makt i Burundi, sade det regerande partiets kandidat Evariste Ndayishimiye tidigare i april, enligt nyhetsbyrån AFP.

När vallokalerna stängde klockan 16 på onsdagen hade 5,1 miljoner röstberättigade burundier haft möjlighet att välja president och kandidater till parlamentet.

President Pierre Nkurunziza, som styrt landet sedan 2005, ställde inte upp för omval. Källor inom hans parti CNDD-FDD uppger att han pressades av en inflytelserik grupp generaler att inte ställa upp.

Handplockad kandidat

Nkurunzizas handplockade kandidat Evariste Ndayishimiye, som är just general, är favoriten i valet och ledde en av de två ledande huturebellgrupperna i inbördeskriget 1993–2006. Hans främste utmanare Agathon Rwasa ledde den andra rebellgruppen.

– Folket kommer inte att låta sig bestjälas på segern, varnade Rwasa inför valet.

Hittills har blygsamma 42 personer i Burundi bekräftats smittade med coronaviruset, och endast en har avlidit. Men läkare och oppositionen anklagar regeringen för att undanhålla den verkliga siffran på smittade och avlidna.

Klart är att regeringen inte låter coronapandemin stå i vägen för valet. Myndigheterna har uppmanat invånarna att leva som vanligt, och tusentals anhängare till respektive kandidater har samlats på valmöten. Fyra coronaexperter från Världshälsoorganisationen (WHO) har dessutom sparkats ut ur landet utan förklaring, skriver AFP.

"Bagatelliserar coronakrisen"

Jesper Bjarnesen, Afrikaforskare vid Nordiska Afrikainstitutet, tror att den uteblivna reaktionen på coronapandemin handlar om regeringens allmänna linje att avfärda det mesta som påstås i omvärlden, framför allt internationell kritik mot bristande demokrati i landet.

– Man försöker bagatellisera coronakrisen ända fram till efter valet, eftersom det annars kan framstå som att man hanterat pandemin dåligt. Man vägrar helt enkelt att erkänna att pandemin även har drabbat Burundi, och man anser att det skulle bejaka ett internationellt narrativ om vad staten behöver göra, som man inte vill acceptera, säger han.

Valobservatörer från FN och Afrikanska unionen har portats. Observatörer från Östafrikanska gemenskapen har fått veta att de måste sitta i karantän i 14 dagar för att få resa in, och att de därför inte kommer att kunna utföra sitt arbete på valdagen, skriver AFP.

Rättvist val "omöjligt"

Bjarnesen säger att valet på många sätt känns avgjort på förhand.

– Det verkar helt osannolikt att någon annan än regeringspartiets kandidat kan vinna. Ända sedan 2015 har regeringspartiet gjort allt i sin makt för att marginalisera oppositionen, isolera landet internationellt, och ta ett hårt grepp om makten som gör det helt omöjligt att tänka sig att det kan bli ett öppet och rättvist val, säger han.

Burundi räknas som ett av världens fattigaste länder. Omkring tre fjärdedelar av de elva miljoner invånarna lever i extrem fattigdom, och sex av tio barn drabbas av störningar i den fysiska utvecklingen på grund av undernäring.

PODD Så tjänar bluffmakare pengar på corona-oron

Coronapandemin har spridit sig över världen och det verkar dröja ett bra tag innan det finns ett vaccin att använda. Det här skapar stor oro hos många och det i sin tur leder till att folk blir lurade att köpa preparat och produkter som sägs lindra, bota eller motverka coronaviruset. Allt för att tjäna pengar på människors oro. Aftonbladet och Viafrees program 200 sekunder har granskat flera av de företagen som försöker sko sig på folks rädsla för coronasmittan.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen